Golfer’s elleboog

Diagnose

Een golferselleboog (epicondylitis ulnaris) is een pees ontsteking the de binnenzijde van de elleboog. Het komt het vaakst voor in de dominante arm en rond de leeftijd van 40-50 jaar. 

De klachten zijn typisch, pijn aan de binnenzijde van de elleboog, vaak uitstralend naar de voorarm. De pijn verergerd bij gebruik van de arm, in het bijzonder bij het opheffen van voorwerpen.

Behandeling

Rust

Gezien het een overbelasting betreft is de belangrijkste behandeling uiteraard rust. De activiteiten tot een minimum beperken kan een goed resultaat geven naar genezing toe.

Brace

Een bijkomende manier om de pees te ontlasten is het dragen van een brace. Enerzijds kan geopteerd worden voor een bandje dat net onder de elleboog gedragen wordt. Hiermee wordt de spanning op de aangetaste pees verminderd. Deze brace laat nog een vlotte elleboog en pols beweging toe. Een tweede optie is een polsbrace die de bewegingen van de pols blokkeert. Zo wordt de ontstoken pees aan de elleboog ontlast. Dit zou wat efficiënter moeten zijn, doch is praktisch natuurlijk wat vervelender.

Cortisone injecties

Cortisone is het beste ontstekingswereld middel dat dan rond de pees wordt ingespoten. Gezien dit lokaal rond de pees wel wat neveneffecten kan hebben, proberen we niet meer dan 2 van zulke injecties te geven.

PRP injecties (platelet rich plasma)

Hierbij wordt bij de patient een bloedstaal genomen. Dit staal wordt volgens een zeer specifieke procedure gecentrifugeerd waarbij het plasma vrijkomt. Dit plasma bevat zeer veel bloedplaatjes die op hun beurt weer zeer veel groeifactoren bevatten die een gunstig effect kunnen hebben op de genezing. Ongeveer 50% van de patiënten hebben hier baat bij. Er is echter geen terugbetaling voorzien voor zulk een infiltratie.

Ontstekingsremmers

Anti-inflammatoire tabletten en locale gels kunnen de symptomen verbeteren maar er is geen bewijs dat deze de genezing versnellen.

Kinesitherapie

Behandeling zoals massage, fricties, warmte therapie en ultrasound kunnen de symptomen verbeteren.

ESWT (extra-corporeal shock wave)

Hierbij wordt de ontstoken pees behandeld met schokgolven. Deze schokgolven stimuleren de doorbloeding van de pees, waardoor er extra genezende stoffen door het bloed kunnen worden aangevoerd. Verkalkingen kunnen worden verbrijzeld.

Chirurgie

Deze ingreep wordt enkel toegepast bij een tennis elleboog die weerstandig is aan elke andere vorm van therapie. De ingreep kan onder regionale of algemene anesthesie worden uitgevoerd. De ontsteking rond en in de pees wordt verwijderd en de pees wordt zo terug vastgenaaid dat de spanning op de pees aanhechting vermindert. Hoewel de pezen van hun aanhechting worden losgemaakt, geeft dit geen spierverzwakking op lange termijn.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.