Arthroscopie van de schouder

Wat is een arthroscopie?

Een schouder arthroscopie is een kijkoperatie van de schouder. Hierbij kan de chirurg het gehele schouder gewricht bekijken via kleine sneetjes van +/- 1cm. Via deze kleine sneetjes kan een camera en verschillende instrumenten worden ingebracht. De ingreep kan door de chirurg gevolgd worden op een TV scherm. Zo kan het gehele schouder gewricht gecontroleerd worden, kan een diagnose gesteld worden en meestal kan ineens een behandeling worden uitgevoerd.

Het schouder gewricht

De schouder is een complex gewricht met een zeer grote beweeglijkheid. Het bestaat uit een bol (humeruskop) en een kom (glenoid). Bovenaan het schoudergewricht bevinden zich het sleutelbeen en het schouderblad die samen een klein gewrichtje vormen (AC gewricht of acromio-claviculair gewricht).

De kom van de schouder wordt omgeven door een kraakbeenderige rand die het labrum genoemd wordt. Deze is belangrijk voor de stabiliteit van het gewricht.

Het schoudergewricht wordt omgeven door een reeks pezen en spieren, namelijk de rotator cuff.

De operatie zelf

Een frequent voorkomende oorzaak van schouderpijn is het impingement. Tgv van een overbelasting of een val kunnen de pezen van de rotator cuff ontstoken geraken. Dit leidt tot zwelling van de pees. Gezien de pees in het schoudergewricht maar een beperkte hoeveelheid plaats heeft, begint deze daardoor in te klemmen tussen de bol en het dak van de schouder. 

Tijdens een acromioplastie wordt de ruimte voor de pees vergroot door een laagje van het bot van het schouderblad weg te schaven. Zo kan de inklemming van de pees verholpen worden en kan de pees herstellen. Dit genezingsproces kan verscheidene maanden nodig hebben.

Deze ingreep wordt onder algemene verdoving uitgevoerd. Soms wordt de arm bijkomend verdoofd met een prik thv de nek (plexus verdoving).

De ingreep duurt gemiddeld 20 – 30 min.

Na de operatie

De operatie gebeurt vaak in daghospitaal. Soms is het nodig 1 nacht in het ziekenhuis te blijven. 

Na de operatie krijgt u een draagverband voor het comfort de eerste dagen. U mag de arm echter meestal direct na de ingreep beginnen bewegen om zo stijfheid van de schouder te vermijden. Soms dient U verder kinesitherapie te volgen.

De dag na de operatie komt een lid van het orthopedisch team langs om de nodige uitleg betreffende de operatie te verschaffen. De kinesist komt een reeks oefeningen uitleggen en de verder revalidatie bespreken. 

Na 2 weken mogen de hechtingen verwijderd worden bij de huisarts.
Na een drietal weken is een controle bij uw chirurg voorzien.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.