Arthroscopie van de schouder

Inleiding

Een schouder arthroscopie is een kijkoperatie van de schouder. Hierbij kan de chirurg het gehele schouder gewricht bekijken via kleine sneetjes van +/- 1cm. Via deze kleine sneetjes kan een camera en verschillende instrumenten worden ingebracht. De ingreep kan door de chirurg gevolgd worden op een TV scherm. Zo kan het gehele schouder gewricht gecontroleerd worden, kan een diagnose gesteld worden en meestal kan ineens een behandeling worden uitgevoerd.

Anatomie

De schouder is een complex gewricht met een zeer grote beweeglijkheid. Het bestaat uit een bol (humeruskop) en een kom (glenoid). Bovenaan het schoudergewricht bevinden zich het sleutelbeen en het schouderblad die samen een klein gewrichtje vormen (AC gewricht of acromio-claviculair gewricht).

De kom van de schouder wordt omgeven door een kraakbeenderige rand die het labrum genoemd wordt. Deze is belangrijk voor de stabiliteit van het gewricht.

Het schoudergewricht wordt omgeven door een reeks pezen en spieren, namelijk de rotator cuff.

Symptomen

Ten gevolge van overbelasting of soms door een ongeval kan de supraspinatuspees (de pees die de arm opheft) ontsteken. Door de ontsteking zwelt de pees en zo kan ze ingeklemd geraken tussen het acromion (dak van de schouder) en de humeruskop (bol van het schouder gewricht).

Door deze inklemming blijft de pees geïrriteerd en kunnen de klachten aanslepen.

Soms gaat dit impingement gepaard met een arthrose van het acromio-claviculaire gewricht of AC gewricht (gewrichtje tussen sleutelbeen en schouderblad boven op de schouder).

Dit gaat gepaard met pijnklachten rond het schouder gewricht en vaak zelfs in de bovenarm. Ten gevolge van de pijn kan zelfs de beweeglijkheid en kracht wat minderen.

Beeldvorming

Meestal is een standaard radiografische opname en een echografie voldoende om dit probleem duidelijk te maken.
Soms is bijkomend onderzoek zoals een MRI of CT scan nodig.

De operatie zelf

Deze ingreep wordt onder algemene verdoving uitgevoerd. Meestal wordt de arm bijkomend verdoofd met een prik thv de nek (plexus verdoving).

Er worden 2 tot 3 kleine sneetjes gemaakt voor het inbrengen van de camera en de instrumenten.

Bij een acromioplastie of decompressie wordt de ruimte voor de pees vergroot door een laagje van het bot van het dak van de schouder thv. het schouderblad weg te schaven. Zo kan de inklemming van de pees verholpen worden en kan de pees herstellen. Dit genezingsproces kan verscheidene maanden nodig hebben.

Bij een begeleidende artrose van het AC gewricht (acromioclaviculaire gewricht of gewrichtje tussen sleutelbeen en schouderblad) wordt een AC resectie verricht. Hierbij wordt een stukje van het sleutelbeen weggehaald zodat het AC gewricht breder wordt en zo de artrose of ontsteking kan verdwijnen.

De ingreep duurt gemiddeld 20 – 30 min.

Revalidatie

De operatie gebeurt vaak in daghospitaal. Soms is het nodig 1 nacht in het ziekenhuis te blijven. 

Na de operatie krijgt u een draagverband voor het comfort de eerste dagen. U mag de arm echter meestal direct na de ingreep beginnen bewegen om zo stijfheid van de schouder te vermijden. Soms dient U verder kinesitherapie te volgen.

De dag na de operatie komt een lid van het orthopedisch team langs om de nodige uitleg betreffende de operatie te verschaffen. De kinesist komt een reeks oefeningen uitleggen en de verder revalidatie bespreken. 

Na 2 weken mogen de hechtingen verwijderd worden bij de huisarts.
Na een drietal weken is een controle bij uw chirurg voorzien.

Schouder groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.