Arthroscopisch rotator cuff herstel

Inleiding

Een schouder arthroscopie is een kijkoperatie van de schouder. Hierbij kan de chirurg het gehele schouder gewricht bekijken via kleine sneetjes van +/- 1cm. Via deze kleine sneetjes kan een camera en verschillende instrumenten worden ingebracht.

De ingreep kan door de chirurg gevolgd worden op een TV scherm. Zo kan het gehele schouder gewricht gecontroleerd worden, kan een diagnose gesteld worden en meestal kan ineens een behandeling worden uitgevoerd.

Anatomie

De schouder is een complex gewricht met een zeer grote beweeglijkheid. Het bestaat uit een bol (humeruskop) en een kom (glenoid).

Bovenaan het schoudergewricht bevinden zich het sleutelbeen en het schouderblad die samen een klein gewrichtje vormen (AC gewricht of acromio-claviculair gewricht).

De kom van de schouder wordt omgeven door een kraakbeenderige rand die het labrum genoemd wordt. Deze is belangrijk voor de stabiliteit van het gewricht.

Het schoudergewricht wordt omgeven door een reeks pezen en spieren, namelijk de rotator cuff.

Oorzaken

De rotator cuff kan scheuren door verscheidene redenen. Enerzijds wordt een scheur van de rotator cuff soms veroorzaakt door een val of een geforceerde beweging. Vaker wordt de scheur veroorzaakt door een chronisch inklemmen van de pees tussen de humeruskop en het dak van de schouder, nl het schouderblad. Daardoor verzwakt de pees geleidelijk en kan ze gaan scheuren. Ook artrose kan leiden tot verzwakking en uiteindelijk scheuren van de rotator cuff. 

Eens een scheur is ontstaan, zal deze nooit spontaan genezen. Daarom dient zo’n scheur (zeker bij jongere, actieve mensen) meestal operatief hersteld te worden.   

Symptomen

Patienten met een rotator cuff scheur hebben meestal pijn thv. de schouder zelf, doch vaak ook thv. de bovenarm.
Vaak gaat dit gepaard met krachtverlies.
Sommige patiënten hebben een duidelijk verlies van beweeglijkheid. Andere patiënten echter nog wel een behoorlijke mobiliteit omdat de andere spieren de gescheurde pees goed kunnen compenseren. Dit hangt af van grootte en locatie van de scheur in de rotator cuff.

Beeldvorming

Standaard radiografische opnames en een echografie geven reeds een mooi overzicht van het probleem.
Soms dient een arthro CT of arthro MRI genomen te worden ter verdere evaluatie. Bij deze scans wordt een injectie met kleurstof gegeven om zo de structuren van de schouder beter te visualiseren.

De operatie zelf

De pezen van de schouder scheuren meestal af thv de aanhechting op het bot. Bij het herstel worden de pezen dan ook terug vastgezet op het bot van de humeruskop. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van kleine ankers of schroefjes in titanium of ander materiaal die in het bot gebracht worden. Deze dienen achteraf niet verwijderd te worden.

Deze ingreep wordt onder algemene verdoving uitgevoerd. Meestal wordt de arm bijkomend verdoofd met een prik thv de nek (plexus verdoving). 

Een arthroscopisch rotator cuff herstel duurt gemiddeld 45-60 minuten.

Revalidatie

Meestal blijft u 1 nacht in het ziekenhuis.

De dag na de operatie komt een lid van het orthopedisch team langs om de nodige uitleg betreffende de operatie te verschaffen. De kinesist komt een reeks oefeningen uitleggen en de verder revalidatie bespreken. 

Na 2 weken mogen de hechtingen verwijderd worden bij de huisarts.
Na een drietal weken is een controle bij uw chirurg voorzien.

Gezien de pees terug moet vastgroeien aan het bot, wordt na de operatie de arm in een verband gehouden voor 4 tot 6 weken. Soms een gewoon draagverband, soms een verband met een bijkomend kussen onder de arm.

Na het verwijderen van het verband duurt het nog enkele weken voordat de de schouder zijn volledige beweeglijkheid heeft herwonnen. Volledige genezing kan verwacht worden na ongeveer 6 maanden.

 

Schouder groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.