Hallux rigidus

Wat is een hallux rigidus?

Hallux rigidus betekent arthrose van het gewricht van de grote teen. Arthrose betekent dan weer het afslijten en afbrokkelen van het kraakbeen in het gewricht. Meestal wordt dit veroorzaakt door slijtage en ouderdom, doch dit kan ook uitgelokt worden door een ongeval in de voorgeschiedenis.Door deze arthrose kan het gewricht niet meer soepel bewegen en ontstaat er pijn en stijfheid in het gewricht. Meestal gaat dit ook gepaard met de aangroei van bot rond het gewricht, meestal aan de bovenzijde van het gewricht van de grote teen.                           

Behandeling van hallux rigidus.

Eens arthrose ontstaat in het gewricht van de grote teen, neemt dit meestal toe over de loop der jaren. Deze evolutie tegengaan kan jammer genoeg niet. Wel kan gepoogd worden om het gewricht van de grote teen zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit kan door middel van op maat vervaardigde steunzolen en door rekening te houden met het schoeisel. Hoge hakken zijn te vermijden.

Ideaal schoeisel heeft:

  • een brede teenbox, 
  • een stevige, schok absorberende zool
  • een goede afrol

 

Bij uitgesproken vormen van hallux rigidus kan een operatieve ingreep nodig zijn. Er bestaan verscheidene types operaties:

  • cheilectomie of het opkuisen van het gewricht met verwijderen van de knobbels rond het gewricht.
  • arthrodese of het vastzetten van het gewricht.
  • Prothese of het vervangen van het versleten gewricht van de grote teen door een kunstgewricht (weinig frequent gebruikte operatie)

 

U wordt opgenomen op de dienst orthopedie op de dag van de operatie op het afgesproken uur. U wordt verwacht zich aan te bieden met verzorgde voeten. Nagellak moet verwijderd worden. In het ziekenhuis krijgt U nog een ontsmettend voetbad. 

De operatie zelf kan onder algemene verdoving gebeuren of onder lokale verdoving. Hierbij wordt enkel het onderbeen verdoofd via een prik achter in de knie kuil (popliteaal block). Deze prik wordt sowieso gegeven, ook als U kiest voor een algemene verdoving. Zo kan de pijn na de operatie immers sterk verminderd worden.

Cheilectomie

Bij deze operatie wordt een incisie gemaakt aan de binnenzijde van de voet gemaakt. Heel het gewricht wordt opgekuist en de knobbels rond het gewricht worden verwijderd. De ingreep duurt ongeveer 30 min.
Meestal is een opname van 1 nacht voorzien. Steunen is toegelaten na de ingreep en er wordt zelfs kinesitherapie opgestart om het gewricht van de grote teen zo snel mogelijk soepel te krijgen. Gesloten schoenen dragen kan moeilijk zijn tot 3-6 weken na de ingreep.  Totale duur van herstel kan enkele maanden vergen.

MTP 1 arthrodese

Bij deze operatie wordt ook een insnede gemaakt aan de binnenzijde van de grote teen. Het resterende , versleten kraakbeen wordt verwijderd, tezamen met de knobbels rond het gewricht. Het gewricht wordt dan gefixeerd, meestal met een plaatje en schroefjes. De ingreep duurt gemiddeld 45-60 min.

Na de ingreep wordt een gips gegeven gedurende 6 weken. De eerste week wordt een open gips gegeven om zwelling van de voet toe te laten. Hier kan nog niet op gesteund worden en zijn krukken nodig.

Na het verwijderen van de gips kan kinesitherapie aangewezen zijn. Gesloten schoenen dragen kan tot 7-8 weken na de ingreep duren. Totale duur van herstel kan enkele maanden vergen

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.