Artrose van de vinger

Diagnose

Kraakbeen verlies in de kleine gewrichten van de hand en vingers leidt tot pijn, misvorming en verlies van beweeglijkheid. Het kraakbeenverlies kan veroorzaakt worden door;

 • Trauma – de gladde gewrichtsoppervlaktes zijn beschadigd door een letsel of een infectie
 • Osteoartritis – de gladde gewrichtsoppervlaktes slijten natuurlijk af door veelvuldig gebruik
 • Inflammatoire artritis (zoals gewrichts reuma) – het kraakbeen wordt vervroegd afgebroken door cellen die het gewricht aantasten

 

Behandelingen

De methodologie om de pijn in een door artrose aangetast gewricht te verminderen, of het nu de heup, de knie, de hand of de wervelzuil is, is ongeveer altijd dezelfde. Je kan de therapeutische principes hieronder volgen.

  1. Aanpassen van de activiteiten
  2. Pijnstiller
  3. Brace of ortese
  4. Kinesitherapie
  5. Corticosteroïden injecties
  6. Chirurgie

 

De behandeling zal ergens op deze ladder starten, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Chirurgie is de enige definitieve behandeling voor persisterende problemen, maar let op, geen enkele ingreep herstelt de normale functie. Er zijn altijd een aantal ingrepen mogelijk bij je chirurg, vraag voldoende uitleg.

Cheilectomie

De beenderige aanwassen rond het gewricht worden weggenomen met de bedoeling het bewegen te vergemakkelijken. Het gewricht wordt gespoeld.

Synovectomie

Enkel van toepassing op de vroege gevallen van inflammatoire artritis wanneer er een aanzienlijke zwelling (synovitis) aanwezig is. Toepasbaar als het gewricht nog soepel is en de gewrichtsoppervlaktes nog niet te fors zijn aangetast.

Prothese

Het verwijderen van het gewricht en het plaatsen van een prothese. Meest van toepassing op een stabiel en beweeglijk maar pijnlijk gewricht in patiënten die geen zware job of hobby meer uitoefenen.

Artrodese of fusie

Het verwijderen van het gewricht en het samenbrengen van de twee beentjes door middel van pinnen, platen of schroeven. Gewoonlijk wordt het gewricht in een licht gebogen positie vastgezet om een betere functie te geven. Hoewel de ingreep de beweeglijkheid in het gewricht teniet doet (enkel in het aangetaste gewricht), is het resultaat vaak goed getolereerd en definitief. Deze ingreep wordt meestal gekozen wanneer (i) de gewrichten zwaar beschadigd zijn, (ii) het gewricht al zeer stijf is, (iii) de nabije pezen en ligamenten zijn beschadigd, (iv) een prothese faalde en (v) wanneer zware arbeid moet worden verricht.

arthrose vinger
Vinger artrose
Vinger artrose

Revalidatie

Afhankelijk van de ingreep worden de activiteiten aangemoedigd of afgeraden. Je chirurg of kinesitherapeut zal je behandeling aanpassen aan je vooruitgang door gips of oefeningen voor te schrijven.

Gipsen worden aangelegd om de ingreep te laten rusten en te beschermen zowel als het alignement en positie te behouden. Ze worden verwijderd om de wonde te controleren en oefeningen na de ingreep toe te laten. Gewrichten die een artrodese hebben ondergaan zullen door een gips worden beschermd om de heling te bevorderen gezien ze niet de bedoeling hebben nadien nog te bewegen. Gips kan na verloop van tijd worden geruild voor een ortese of brace.

Na een prothese of synovectomie is bewegen meestal toegelaten om de genezing van het geopereerde of naburige gewricht te bevorderen.

Herstel van de functie kan een tijdje duren. Je werkomstandigheden en terugkeer naar je job dienen voor de ingreep voldoende worden besproken.

Opmerkingen

Er zijn een aantal mogelijke problemen die zich kunnen stellen na de ingreep.

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een locale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica behandeld te worden. In het geval van een diepe infectie, kan het noodzakelijk zijn de prothese of het plaat en schroef te verwijderen.

Litteken

Je zal een klein litteken hebben dat gevoelig en hard blijft gedurende een 4-tal weken. Je kan de soepelheid bevorderen door na de wondgenezing een hydraterend crème aan te brengen.

Neuroma

Kleine zenuwuitlopers kunnen rond de huidincisie verlopen en door de ingreep worden geïrriteerd. Dit uit zich door de vorming van een klein en pijnlijk neuroma of zenuwgezwelletje. Dit is een zelden voorkomende complicatie die vaak chirurgisch moet worden behandeld.

Stijfheid

Ongeveer 5% van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkeld het “complex regionaal pijn syndroom” of “Südeck” in de volksmond. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Dit probleem kan niet worden voorspeld maar wel worden behandeld met onder andere zachte kinesitherapie.

Hand groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.