Carpaal Tunnel Syndroom

Inleiding

De hand is voorzien van drie grote zenuwen die voor beweging en gevoel zorgen. Eén van deze zenuwen is de Nervus Medianus (midden zenuw). Ze komt de handpalm binnen in een nauwe tunnel aan de pols, de carpale tunnel. Bij het Carpale Tunnel syndroom (CTS) heeft de zenuw onvoldoende ruimte. Klassiek (maar niet altijd) uit zich dit in nachtelijke tintelingen of voosheid in de duim, wijsvinger, middenvinger en een deel van de ringvinger. Sommige patiënten ervaren pijn van de pols tot aan de elleboog en een verminderde grijpkracht.

Diagnose

Naast het opwekken van de typische klachten tijdens een klinisch onderzoek, wordt er vaak een zenuwtest (EMG) uitgevoerd om de diagnose te bevestigen en een idee te hebben van de ernst van de inklemming.

Behandeling

Er bestaan twee effectieve behandelingen.

Infiltraties

Hierbij wordt een fijne naald in het kanaal ingebracht en een ontzwellend product (cortisone) toegediend. Bij klachten die nog niet zo lang aanwezig zijn, heeft dit een goed maar tijdelijk resultaat.

Operatief

De meest efficiënte behandeling is het chirurgisch openen van het nauwe kanaal. De ingreep wordt meestal uitgevoerd via het dagziekenhuis onder lokale anesthesie. Na de ingreep wordt uw hand in een dik verband gewikkeld en mag u de vingers beginnen bewegen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, duurt het soms wat langer voordat de klachten volledig verdwijnen.

Revalidatie

U mag het dikke verband daags nadien verwijderen en de wonde verzorgen met ontsmettingsmiddel en een nieuwe pleister. U mag de hand vrij bewegen en gebruiken op geleide van pijn. De hechtingen mogen na een tweetal weken bij de huisarts worden verwijderd en een nieuwe controle bij je arts gebeurt meestal na een kleine maand. Afhankelijk van uw beroep, kan het werk hervat worden na 2 tot 4 weken.

 

Opmerkingen

Er zijn een aantal mogelijke problemen die zich kunnen stellen na de ingreep.

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een lokale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica en lokale wondzorg behandeld te worden.

Litteken

Je zal een klein litteken hebben dat gevoelig en hard blijft gedurende een 4tal weken. Je kan de soepelheid bevorderen door na de wondgenezing een hydraterend crème aan te brengen. In een kleine minderheid van de gevallen ontstaat er littekenpijn die enkele maanden kan duren. Het weefsel dat wordt doorgenomen om tot aan de zenuw te komen, krult dan op om een harde pijnlijke rand te vormen.

Stijfheid

Een zeer klein deel van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkelt een “complex regionaal pijn syndroom” of ook wel “Südeck” genoemd. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Het wordt onder andere behandeld met pijnstilling, vitamine C, zachte kinesitherapie. Meestal verdwijnen deze klachten langzaam aan.

Heroptreden van de klachten

Na verloop van tijd is er een klein risico van het heroptreden van de klachten.

Hand groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.