Avasculaire necrose van de heup

Diagnose

Avasculaire necrose ook wel osteonecrose genoemdis een aandoening waarbij het bot in de femurkop afsterft. Het leidt tot het in elkaar zakken van grote delen bot die het kraakbeen ondersteunen wat dan zelf weer evolueert naar snelle artrose van het heupgewricht. De voornaamste oorzaken van deze necrose zijn; een heupfractuur, heup ontwrichting, langdurig corticosteroïden gebruik en alcohol misbruik. 

Deze aandoening leidt tot pijn, verstijving en een zwelling in het heupgewricht. Gewoonlijk voel je liespijn of pijn aan de voorzijde van het dijbeen tot aan de knie. Indien de avasculaire necrose leidt tot vervorming van de heupkop nemen de pijnklachten en verstijving toe en kan dit invaliderend zijn in het dagelijks leven.  

Behandeling  

Medicijnen

De behandeling met medicijnenen is vooral gericht op pijnstilling. Paracetamol en ontstekingsremmers zoals ibuprofen zijn de meest voorkomende.

Chirurgie

Wanneer pijnstilling niet meer voldoen effect heeft kan er over worden gegaan tot een chirurgische ingreep. In een vroeg stadium kan een heupsparende ingreep worden afgesproken waarbij er een zogenoemde forage plaatsvind. Wanneer er op de RX foto al deformatie van de heupkop opgetreden is, blijft de beste behandeling een totale heupprothese.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.