Behandeling van heup arthrose

Inleiding

Het heupgewricht wordt gevormd door het bekken (heup kom) en het bovenbeen (heup kop). Zowel de heup kom als de heup kop zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel en pijnloos kan bewegen. Wanneer het kraakbeen versleten is, spreekt men van heup artrose

Oorzaken

Het verlies van kraakbeen heeft vele oorzaken: 

  • Osteoartrose of natuurlijke slijtage
  • Reumatoïde artritis 
  • Avasculaire necrose
  • Trauma 
  • Gestoorde groei van het heupgewricht (heup dysplasie).

Anatomie

Gezonde heup:

Bij de heup zonder artrose zien we een duidelijke gewrichtsruimte met een dikke laag kraakbeen, zonder vorming van botuitsteeksels (osteophyten)

Heup artrose:

Bij heupartrose zien we een vernauwing tot verdwijnen van de gewrichtsruimte, soms zien we cystevorming en vorming van botuitsteeksels (osteophyten)

Symptomen

Heup artrose wordt gekenmerkt door pijn in de lies, het bovenbeen en in de bilregio. Soms is er sprake van kniepijn of rugpijn.

In het dagelijks leven worden bepaalde handelingen zoals het aantrekken van schoenen of in en uit de auto stappen moeilijker. Een verminderde wandelafstand, mankende gang en klachten van ochtendstijfheid komen ook voor. 

Klinisch onderzoek

Uw arts zal uw heup onderzoeken waarbij een verminderde beweeglijkheid wordt opgemerkt en draaibewegingen  van de heup lokken pijn uit.

Beeldvorming

Gewone röntgen opnames  van uw heup en bekken worden genomen en volstaan meestal voor de diagnose.

Behandeling

Conservatief

  • Pijnstilling
  • Kinesitherapie
  • Infiltratie met cortisone of hyaluronzuur in het heupgewricht

 

Operatief

Wanneer de conservatieve behandeling niet meer voldoet en de dagdagelijkse klachten te invaliderend zijn, komt u in aanmerking voor een totale heupprothese.

Naast de klassieke totale heup prothese, wordt bij ons in de dienst ook nog gebruik gemaakt van de zogenaamde korte stem prothese en de heup resurfacing (ook wel de sportheup genoemd).

De heupprotheses wordt in onze dienst zowel  via  de klassieke posterieure toegangsweg als de voorste spiersparende of bikini toegangsweg geplaatst De ingreep gebeurt meestal via een ruggenprik of een algemene verdoving en kan besproken worden op de raadpleging.

Revalidatie

Tijdens de ziekenhuisopname:

De dag van de ingreep of de eerste dag na de ingreep wordt er gestart met kinesitherapie. De heupprothese mag, tenzij uw arts anders vermeldt, onmiddellijk  belast worden. Er wordt gestart met stappen met behulp van een loopkader of twee krukken. De meeste mensen kunnen vrij snel naar 1 kruk.

Na ontslag 

De meeste patiënten hebben na een heupprothese geen nood aan verdere kinesitherapie. Zo nodig kan u na ontslag uit het ziekenhuis thuis verder kinesitherapie volgen of kan u revalideren in een gespecialiseerd revalidatie centrum. In zowel Sint Augustinus, Sint Vincentius als in Sint Jozef bestaat er ook een mogelijkheid om  ambulant kinesitherapie te volgen. Het gebruik van 1 kruk wordt aangeraden gedurende 6 weken, maar is niet verplicht.

U heeft een eerste controle raadpleging met uw chirurg ongeveer 6 weken na uw ingreep.

Heup groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.