Heup arthrose

Diagnose

Eenmaal het heupgewricht zijn beschermende laag kraakbeen verliest, spreekt men van artrose. Het wrijven van bot tegen bot (i.p.v. kraakbeen tegen kraakbeen) zorgt voor pijn, verstijving en een zwelling in het heupgewricht. Gewoonlijk voel je liespijn of pijn aan de voorzijde van het dijbeen tot aan de knie. Op een RX of Röntgen opname kan je het verlies aan kraakbeen duidelijk zien. Het gewricht gaat proberen het kraakbeen verlies te compenseren door osteophyten of botuitsteeksels te vormen aan de rand van het gewricht. Op termijn lijdt dit tot verstijving van de heup. 

 

Het verlies van kraakbeen heeft vele oorzaken en de meest voorname is het natuurlijk afslijten of de eenvoudige osteoartrose. De andere voornaamste oorzaken zijn reumatoïde artritis, avasculaire necrose, trauma en een gestoorde groei van het heupgewricht (heup dysplasie). 

Behandeling 

Dingen die je zelf kan doen

Vaak helpt het om in het geval van overgewicht een aantal kilo’s proberen weg te werken. Een ander eenvoudig hulpmiddel is een wandelstok aan de niet aangetaste kant als steun. Verdere is het toch van belang om ondanks de artrose actief te blijven en regelmatig de heupspieren te oefenen.

Medicijnen

Voorlopig is er nog geen product op de markt dat kraakbeenslijtage of artrose geneest.  Er zijn natuurlijk wel een heleboel producten die de pijn verzachten. Paracetamol en niet steroïdale anti-inflammatoire middelen zoals Ibuprofen zijn de meest voorkomende.

Glucosamines of Hyaluronzuur worden vaak als voedingssupplement gebruikt bij inzettende artrose en zijn te vergelijken met een vitamine maar dan voor het kraakbeen. Tot op heden is er nog geen afdoend bewijs dat ze helpen maar vele gebruikers vermelden toch wel een versoepeling van de gewrichten.

Kinesitherapie

Kinesitherapie, osteopathie, acupunctuur e.a. worden door ongeveer 30% van de patiënten met artritis symptomen uitgetest, met wisselend effect. Ze worden aangewend door patiënten die teveel neven effecten hebben van de medicamenteuze behandeling.

Infiltraties

Corticosteroïden infiltraties zijn een stap in de behandeling bij beperkte tot matige artrose. Ze worden rechtstreeks in het gewricht ingebracht en hun werking is vooral ontstekingsremmend. In het heupgewricht gebeurt de infiltratie meestal in de operatiezaal, met een röntgen apparaat bij de hand en wat lokale verdoving. Na de infiltratie mag je onmiddellijk stappen.

Chirurgie

Een heupprothese is de basisbehandeling voor artrose aan de heup

De heupprothese in onze dienst wordt geplaatst via de spiersparende voorste toegangsweg. Dit heeft als grote voordeel een snellere revalidatie en een stabielere constructie. De kans op een ontwrichting van de heup (het uit de kom schieten) is via deze techniek tot een minimum beperkt.

Kijkoperaties van de heup of heup arthroscopie wordt in selecte gevallen van heuppijn uitgevoerd.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.