Elleboog prothese

Inleiding

Bij een elleboog prothese wordt het  versleten gewricht vervangen door een kunstgewricht dat bestaat uit metaal en polyethyleen.

Indicaties voor een elleboog prothese

Er zijn verscheidene redenen waardoor het nodig kan zijn om een elleboog prothese te plaatsen.

Arthrose (slijtage)

Hierbij is het laagje kraakbeen in het elleboog gewricht zodanig versleten dat het elleboog gewricht niet meer soepel kan bewegen, met pijn en stijfheid tot gevolg.

Arthrose is meestal het gevolg van ouderdom en slijtage, doch kan soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen zoals bv. rheuma of een slecht geheelde breuk.

Fractuur (breuk)

Wanneer het elleboog gewricht in vele stukken gebroken is, kan het soms onmogelijk zijn om de breuk te herstellen met pinnen, platen of schroeven. Hierbij wordt het elleboog gewricht vervangen door een nieuw gewricht.

Symptomen

Elleboog artrose geeft meestal pijnklachten en vaak ook een belangrijke stijfheid in het gewricht.

Beeldvorming

Vaak volstaan gewone radiografische opnames om de diagnose te stellen.

Voor een verdere evaluatie is meestal een CT scan nuttig.

De operatie zelf

De operatie zelf gebeurt onder algemene verdoving. Tevens wordt er meestal een bijkomende verdoving van de arm gegeven (plexus verdoving). Hierbij wordt een prik in de nek gegeven, waarbij de zenuwen die naar de schouder en de arm lopen verdoofd worden. Zo kan de pijn na de operatie sterk verminderd worden.

Bij de operatie worden het uiteinde van de humerus (bovenarm) en het uiteinde van de luna (ellepijp) vervangen door een metalen onderdeel. Deze 2 onderdelen zijn verbonden met elkaar om de nodige stabiliteit te geven.  Een laag polyethyleen zorgt voor het soepel bewegen van de prothese.
Meestal wordt de radiuskop (uiteinde van het spaakbeen) verwijderd.

Revalidatie

Na de operatie dient U meestal 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis te verblijven. Daags na de ingreep wordt reeds begonnen met de revalidatie. Doorgans dient U de arm 2 tot 3 weken te laten rusten in een draagverband. Ondertussen volgt U kinesitherapie volgens een specifiek schema. Dit schema dient u ook na u ontslag uit het ziekenhuis onder begeleiding van een kinesist verder te zetten.

Totale duur van herstel vraagt meestal 3 tot 6 maanden.

Elleboog groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.