Inleiding
De bicepsspier is een grote spier aan de voorkant van de bovenarm. De spier zit via een pees vast op de onderarm. De voornaamste functie is het buigen van de elleboog.
De bicepsspier is een grote spier aan de voorkant van de bovenarm. De spier zit via een pees vast op de onderarm. De voornaamste functie is het buigen van de elleboog.
Een scheur van de pees van de biceps ter hoogte van de elleboog gebeurt meestal na een trauma, zoals een val of na een zeer hoge belasting, waarbij de arm geforceerd gestrekt wordt vanuit een gebogen positie. Het gebruik van sommige medicijnen zoals corticoïden kan de kwaliteit van de pees verminderen waardoor deze eerder kan scheuren. Ook roken behoort tot de risicofactoren. Dit probleem komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Een ruptuur van de bicepspees komt voor in ongeveer 1,2 per 100.000 inwoners per jaar.
Meestal voelt men een plotse kortdurende scherpe pijn aan de voorzijde van de elleboog, gevolgd door een minder sterke doffe pijn. De voornaamste klacht is een verminderde buigkracht van de elleboog. Meestal kan de elleboog nog wel actief worden gebogen door de werking van andere spieren rond de elleboog. Het is vaak ook moeilijk om de handpalm naar boven te draaien. Blijvende pijn aan de voorzijde van de elleboog en een blauwverkleuring van de voorzijde van de elleboogregio komt meestal voor. Als de pees volledig is afgescheurd, wordt de bicepsspier naar boven getrokken en dit is vooral zichtbaar bij vergelijking met de andere zijde.
Vaak volstaat het klinisch onderzoek al om de diagnose te stellen.
Ter bevestiging kan een echografie of MRI nuttig zijn.
De enig mogelijke therapie bij een volledige scheur is een operatie waarbij de pees wordt hersteld. Hoe sneller de pees hersteld wordt, hoe beter. Dan is het in de meerderheid van de gevallen mogelijk om de aanhechting van de pees direct te herstellen. Als men langer wacht, of als de scheur pas later wordt herkend, is het vaak nodig om de pees aan te passen of te verlengen. Bij gedeeltelijke scheuren kan men wel langer afwachten omdat herstel zonder operatie soms mogelijk is. Verder zullen de pees en spier niet te ver verkorten omdat een deel nog normaal vastzit.
De pees moet opnieuw vastgemaakt worden aan de voorkant van de onderarm. Hiervoor bestaan verschillende technieken die vergelijkbare resultaten hebben. De keuze van de techniek is afhankelijk van de voorkeur van de chirurg. Afhankelijk van de techniek zullen er één of twee sneden in de huid nodig zijn. Wanneer de scheur al lang bestaat, of wanneer het tijdens de operatie niet mogelijk blijkt te zijn om de pees direct te herstellen, moet de pees aangepast worden. Dit gebeurt meestal door een andere pees uit de onderarm of zelfs uit het been te gebruiken, maar soms kan men ook kiezen donorpees te gebruiken. Hiervoor dient er wel opnieuw een huidsnede gemaakt te worden.
De ingreep gebeurt vaak via daghospitaal zodat U de dag zelf het ziekenhuis kan verlaten.
Meestal wordt de elleboog gedurende 3 weken ingegipst.
Daarna wordt kinesitherapie opgestart om een volledige mobiliteit en kracht te herwinnen.
Gezien de bicepspees toch zeker 2 maand nodig heeft om volledig vast te groeien dient kracht zetten in het begin zeker vermeden te worden.
Totale duur van herstel bedraagt 4 tot 6 maanden.
Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.
Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.