Heup impingement

Diagnose

Bij inklemming (impingement) van de heup botst het bot van uw bovenbeen tegen de rand van de heupkom in uw bekken. Deze inklemming gebeurt bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen zoals het in en uit de auto stappen of tijdens het sporten wanneer er meer extreme bewegingen van uw heupgewricht worden gemaakt. Tijdens het klinisch onderzoek kan uw arts de inklemming uitlokken door bepaalde bewegingen met uw heup te maken. Typisch geeft dit een pijnlijke steek in de liesregio die eventueel langere tijd kan aanhouden.  

De reden waarom uw heup inklemt bij bepaalde bewegingen en bij andere mensen niet is gelegen in de anatomie van uw heup. Soms is er op de nek van uw heup een een extra botuitsteeksel die tegen de rand van de heupkom botst, een zogenaamde CAM-impingement. 

Een tweede mogelijk is dat uw heupkom dieper is dan gemiddeld waardoor de nek van uw heup tegen de rand botst, een zogenaamde PINCER-impingement 

Is het ook mogelijk dat door een extreme beweging in het verleden u het weefsel dat over de rand van de heupkom loopt heeft beschadigd, een zogenaamde labrumscheur. In dit geval ontstaat er lokaal een ontstekingsreactie die pijn geeft bij bepaalde bewegingen.  

Behandeling 

Dingen die je zelf kan doen

Soms volstaat om de bewegingen die pijnnuitlokken te vermijden, meestal houdt dit echter in dat er gestopt moet worden met bepaalde sportactiviteiten.

Medicijnen

Soms volstaat het om pijnstillende medicatie te nemen om de pijn onder controle te houden, ook tijdens het sporten. De ontstekingsremmers zoals ibuprofen of diclofenac zijn meest gebruikte medicijnen in dit geval.

Aanvullende therapie

Kinesitherapie kan een zeer goed effect op de inklemmingsklachten op de langere termijn. Samen met uw kinesist start u een oefenschema dat er op gericht is een bekkenkanteling te veroorzaken zodat de inklemming niet meer gebeurt. De resultaten van kinesitherapie worden pas na 3 maanden bereikt. Er wordt van u in dit geval wel een bepaalde discipline gevraagd om de oefeningen niet alleen bij de kinesist, maar ook thuis uit te voeren.

Niet chirurgische behandelingen

Corticosteroïden infiltraties zijn een stap in de behandeling bij pijn veroorzaakt door inklemming.  Ze worden rechtstreeks in het gewricht ingebracht en hun werking is vooral ontstekingsremmend. In het heupgewricht gebeurt de infiltratie meestal in de operatiezaal, met een röntgen apparaat bij de hand en wat lokale verdoving. Na de infiltratie mag je onmiddellijk stappen. Een infiltratie kan bijvoorbeeld gegeven worden om een tijdelijk pijnstillend effect te hebben om het effect van de kinesietherapie te overbruggen.

Chirurgie

Wanneer er onvoldoende effect van de kinesitherapie en er nog geen schade aan het kraakbeen is opgetreden kan een heuparthroscopie worden gepland. Dit is een kijkoperatie waarbij de oorzaak van de inklemming kan worden verholpen, door bijvoorbeeld de labrumscheur te hechten of het CAM letsel bij te schaven en af te vlakken.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.