Behandeling van heup impingement

Inleiding

Bij inklemming (impingement) van de heup botst het bot van uw bovenbeen tegen de rand van de heup kom in uw bekken. Deze inklemming gebeurt bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen zoals het in en uit de auto stappen of tijdens het sporten wanneer er meer extreme bewegingen van uw heupgewricht worden gemaakt.

Oorzaken

De reden waarom uw heup inklemt bij bepaalde bewegingen en bij andere mensen niet, is te wijten aan de anatomie of vorm van uw heup. Soms is er op de hals van uw heup een extra botuitsteeksel dat tegen de rand van de heup kom botst, een zogenaamde CAM-impingement.

Een tweede mogelijk is dat uw heup kom dieper is dan gemiddeld waardoor de hals van uw heup tegen de rand botst, een zogenaamde PINCER-impingement.

Het is  ook mogelijk dat door een extreme beweging in het verleden, u het weefsel dat over de rand van de heup kom loopt heeft beschadigd, een zogenaamde labrumscheur. In dit geval ontstaat er lokaal een ontstekingsreactie die pijn geeft bij bepaalde bewegingen.

Anatomie

Symptomen

De voornaamste klachten van heup inklemming is pijn in de lies. Initieel treedt de pijn op bij extreme bewegingen van de heup, maar in een later stadium kan de pijn ook al optreden bij geringere bewegingen.

Klinisch onderzoek

Tijdens het klinisch onderzoek zal de arts uw heup in een bepaalde beweging brengen welke de pijn in de lies zal uitlokken.

Beeldvorming

Initieel zullen gewone foto’s van uw heup en bekken worden genomen. Bij bepaalde indicaties zal er een MRI scan gemaakt worden, voor dit onderzoek wordt er op voorhand een kleine hoeveelheid contrast vloeistof in uw heup gespoten.

Behandeling 

Dingen die je zelf kan doen

Soms volstaat om de bewegingen die pijnnuitlokken te vermijden, meestal houdt dit echter in dat er gestopt moet worden met bepaalde sportactiviteiten.

Medicijnen

Soms volstaat het om pijnstillende medicatie te nemen om de pijn onder controle te houden, ook tijdens het sporten. De ontstekingsremmers zoals ibuprofen of diclofenac zijn meest gebruikte medicijnen in dit geval.

Kinesitherapie

Kinesitherapie kan een zeer goed effect op de inklemmingsklachten op de langere termijn geven. Samen met uw kinesist start u een oefenschema dat er op gericht is een bekkenkanteling te veroorzaken zodat de inklemming niet meer gebeurt. De resultaten van kinesitherapie worden pas na 3 maanden bereikt. Er wordt van u in dit geval wel een bepaalde discipline gevraagd om de oefeningen niet alleen bij de kinesist, maar ook thuis uit te voeren.

Infiltraties

Corticosteroïden infiltraties zijn een stap in de behandeling bij pijn veroorzaakt door inklemming.  Ze worden rechtstreeks in het gewricht ingebracht en hun werking is vooral ontstekingsremmend. In het heupgewricht gebeurt de infiltratie meestal in de operatiezaal, met een röntgen apparaat bij de hand en wat lokale verdoving. Na de infiltratie mag je onmiddellijk stappen. Een infiltratie kan bijvoorbeeld gegeven worden om een tijdelijk pijnstillend effect te hebben om het effect van de kinesitherapie te overbruggen. Een infiltratie wordt ook vaak gegeven om andere oorzaken van liespijn uit te sluiten.

Chirurgie

Wanneer kinesitherapie  onvoldoende effect heeften er nog geen schade aan het kraakbeen is opgetreden, kan een heuparthroscopie worden gepland. Dit is een kijkoperatie waarbij de oorzaak van de inklemming kan worden verholpen, door bijvoorbeeld de labrumscheur te hechten of het CAM/Pincer letsel bij te schaven en af te vlakken.

Revalidatie

De revalidatie kan ambulant gevolgd worden in ons ziekenhuis of bij een privé kinesist. Bij een hechting van het labrum of een Pincer letsel, wordt een beperkte steun name voor 4 weken voorgeschreven. Bij een resectie van een CAM mag u normaal reeds na 2 weken steunen. De heup wordt wel op geleide van pijn gemobiliseerd. Een controle bij uw chirurg zal plaats vinden na 2 weken waarbij de hechtingen worden verwijderd.

Heup groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.