Behandeling van heup bursitis

Inleiding

De spieren die de heup bewegen en de beschermende slijmbeurs aan de zijkant van de heup kunnen een ontsteking geven. Dit geeft vooral pijnklachten aan de zijkant en aan de achterkant van de heup.

Anatomie

Symptomen

Dit geeft vooral pijnklachten aan de zijkant en de achterkant van de heup. Veel patiënten geven aan dat slapen op de aangedane zijde onmogelijk is geworden en hebben een mankende gang.

Klinisch onderzoek

Meestal beweegt de heup bij onderzoek nog zeer soepel en met beperkte klachten. De pijn wordt uitgelokt door het aanspannen tegen weerstand van de spieren en door lokaal te drukken op de slijmbeurs.

Beeldvorming

Een gewone röntgen opname wordt meestal genomen om uit te sluiten dat er geen problemen met het heupgewricht zelf zijn. Bij aanhoudende klachten ondanks een ingestelde therapie wordt een echografie en eventueel een mri scan genomen.

Behandeling

Kinesitherapie

Kinesitherapie zal naast pijnstilling de eerste behandeling zijn die uw chirurg zal voorstellen. Stretchende en aansterkende oefeningen vormen de basis, eventueel aangevuld met een elektrische stromen therapie, de zogenaamde  shockwave therapie.

Dingen die je zelf kan doen

Vaak helpt het om in het geval van overgewicht een aantal kilo’s proberen weg te werken. Een ander eenvoudig hulpmiddel is een wandelstok aan de niet aangetaste kant als steun. Verder kan het helpen om de zijkant van de heup regelmatig te koelen met een ijspack.

Medicijnen

Klassieke ontstekingsremmers zoals ibuprofen of diclofenac.

Infiltraties

Een infiltratie kan bijvoorbeeld gegeven worden om een tijdelijk pijnstillend effect te hebben om het effect van de kinesitherapie te overbruggen. De infiltratie wordt maximaal driemaal gegeven.

Chirurgie

In zelfdzame gevallen wanneer de pijn niet onder controle is te krijgen met bovenstaande behandelingen zal een chirurgische ingreep worden voorgesteld. Hierbij zal uw chirurg de slijmbeurs operatief verwijderen.

Heup groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.