Inklemming van de nervus ulnaris

Diagnose

De nervus ulnaris zorgt voor het gevoel in de pink en ringvinger, en voor de kracht van de pink en een aantal kleinere spiertjes in de hand. Deze zenuw passeert aan de binnenzijde van de elleboog door een soort tunnel. Soms kan deze tunnel te nauw worden en kan er druk ontstaan op de zenuw. Dit geeft voosheid en tintelingen in ringvinger en pink. Indien de inklemming van de zenuw uitgesproken is, kan dit zelfs tot krachtverlies leiden. Deze klachten kunnen worden uitgelokt door de elleboog vaak in geplooide houding te houden. 

De diagnose kan gesteld worden door het klinisch onderzoek en een onderzoek van de zenuw, namelijk een EMG (electromyogram).

Behandeling

Wanneer de klachten te hinderlijk zijn, blijft als enige oplossing een heelkundige ingreep, waarbij de druk op de zenuw weggehaald wordt door het vlies over de zenuw te openen. Soms is het nodig om de zenuw te verleggen om de druk op de zenuw te verwijderen.

Deze ingreep gebeurt onder algemene verdoving of locoregionale verdoving via het daghospitaal. 

Na de ingreep wordt een drukverband aangelegd dat de volgende dag mag verwijderd worden. een gips is meestal niet nodig. De patient mag na de ingreep bewegen met de elleboog. 

Het verdwijnen van de klachten is variabel en kan soms enkele maanden duren. 

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.