Pols Artrodese

Inleiding

Artrose is het verdwijnen van het kraakbeen in een gewricht en gaat meestal gepaard met pijn en bewegingsbeperking. Artrose kan verscheidene oorzaken hebben, waarvan natuurlijke slijtage en een voorgaand letsel de voornaamste zijn. 

Diagnose

Een pols artrodese of pols fusie wordt uitgevoerd indien het polsgewricht door uitgesproken artrose is aangetast. De pols is fel verstijfd, pijnlijk en vaak ook gezwollen. Op een röntgen opname of CT scan kan men de aandoening bevestigen.

De ingreep

De procedure wordt enkel uitgevoerd indien geen enkele andere ingreep meer van toepassing is. De polsfunctie wordt sterk gelimiteerd door het vastzetten het polsgewricht, draaibewegingen in de arm blijven mogelijk. Meestal gebeurt deze ingreep onder algemene anesthesie. Om de pols te stabiliseren wordt er een titanium plaat met schroeven over het polsgewricht gefixeerd. Het vastgroeien van het vroegere polsgewricht wordt bevorderd door botgreffen uit de bekkenkam tussen de oorspronkelijke beentjes te plaatsen.

Revalidatie

Je onderarm en hand wordt verbonden in een dik verband en gips. De vingers en duim worden vrijgelaten en mogen zoveel mogelijk worden gebruikt. Om verstijving en zwelling van de hand tegen te gaan, dien je gedurende de eerste week de hand in hoogstand te houden. Meestal verblijf je een nacht in het ziekenhuis om pijn en comfort op punt te stellen. De zone waar de botgreffen uit de bekkenkam zijn genomen, kan nog enkele dagen gevoelig blijven.

Na enkele dagen wordt een eerste wondcontrole voorzien en na twee weken worden de hechtingen verwijderd. Het gips wordt gewisseld naar een lichter synthetisch model. Op regelmatige basis wordt er dan een controle RX genomen en de vooruitgang van de fusie opgevolgd. Meestal duurt het een 8tal weken vooraleer het gips kan worden verwijderd. Nadien kan een afneembare orthese of brace worden aangemeten om de helende pols te beschermen.

Opmerkingen

Er zijn een aantal mogelijke problemen die zich kunnen stellen na de ingreep.

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een lokale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica en wondzorg behandeld te worden.

Stijfheid

Een zeer klein deel van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkeld een “complex regionaal pijn syndroom” of ook wel “Südeck” genoemd. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Het wordt behandeld met pijnstilling, vitamine C, zachte kinesitherapie en verdwijnt langzaam aan.

Zenuw beschadiging

Kleine zenuwuitlopers kunnen rond de huidincisie verlopen en door de ingreep worden geïrriteerd. Dit uit zich door voosheid of de vorming van een klein en pijnlijk neuroma of zenuwgezwelletje. Dit laatste is een complicatie die vaak chirurgisch moet worden behandeld.

Uitgestelde heling / geen heling

Het uitharden of helen van de polsfusie kan soms trager verlopen dan verwacht. Dit is onvoorspelbaar maar roken en overmatig gebruik van de arm kunnen hierin een rol spelen.

Als de fusie niet heelt en het bot groeit niet aan elkaar, is een nieuwe ingreep noodzakelijk.

Hand groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.