Ganglion of cyste

Diagnose

Ze vertegenwoordigen ongeveer 50-70% van alle weke delen zwellingen in de hand. Deze cystes bevatten een dikke heldere vloeistof en staan meestal in verbinding met een peesschede of gewrichtskapsel. Je kan het vergelijken met een opgeblazen ballon gevuld met een gelatineuze massa die op een gewricht of peesschede plakt. Ze treden meer op bij vrouwen (tot drie maal meer dan bij mannen).

De meest voorkomende plaatsen zijn de rug van de pols, de kleine vinger gewrichtjes, aan de vingerbasis en de palmzijde van de pols.

De meeste cystes hebben geen echte oorzaak en hoeven geen behandeling indien ze geen pijn of functioneel verlies geven. Soms verdwijnen ze ook zonder behandeling. In andere gevallen moeten ze worden verwijderd, zoals bij druk op een zenuw of omwille van esthetische redenen.

Behandelingen

Een aantal behandelingen kunnen worden aangewend

Aspiratie

Het onttrekken van het vocht d.m.v. een naald gevolgd door een infiltratie met een corticosteroïd.

Chirurgisch verwijderen

Chirurgie neemt zowel de cyste als de steel weg en kan worden uitgevoerd onder lokale zowel als algemene anesthesie. De lokalisatie en grootte van het ganglion zal het type anesthesie bepalen.

Orthopedie Mortsel - wrist_ganglion_symptoms01
pols kyste

Post-operatieve zorgen

Na de ingreep wordt de hand ingepakt in een verband dat beweging in de vingers toelaat. Soms wordt een gips aangelegd voor twee weken. Het is belangrijk om de hand de eerste 72 uur na de ingreep in hoogstand te houden. Het dikke verband kan na een 3-tal dagen worden verwijderd en gewisseld voor een kleiner verband of pleister. De hechtingen zijn vaak resorbeerbaar, zo niet, moeten ze na een tweetal weken worden verwijderd. Initieel kan er wat zwelling en kneuzing optreden, contacteer je arts bij twijfel over het verloop van de genezing (bijv. toenemende pijn, uitgesproken zwelling, roodheid).

Controle gebeurt op de dienst orthopedie na 3-4 weken. Hervatten van de werkzaamheden is afhankelijk van u beroep en dient met u arts overlegd te worden.

Opmerkingen

Er zijn een aantal mogelijke problemen die zich kunnen stellen na de ingreep.

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een locale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica behandeld te worden.

Litteken

Je zal een klein litteken hebben dat gevoelig en hard blijft gedurende een 3tal weken. Je kan de soepelheid bevorderen door na de wondgenezing een hydraterend crème te aan te brengen.

Neuroma

Kleine zenuwuitlopers kunnen rond de huidincisie verlopen en door de ingreep worden geïrriteerd. Dit uit zich door de vorming van een klein en pijnlijk neuroma of zenuwgezwelletje. Dit is een zelden voorkomende complicatie die vaak chirurgisch moet worden behandeld.

Stijfheid

Ongeveer 5% van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkeld het “complex regionaal pijn syndroom” of “Südeck” in de volksmond. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Dit probleem kan niet worden voorspeld maar wel worden behandeld met onder andere zachte kinesitherapie.

Heroptreden cyste

Ongeveer 20% van de cystes komen terug na chirurgisch verwijderen. Het heroptreden na een aspiratie en infiltratie is hoger, rond de 50-60%.

Arterieel letsel

Sommige cysten liggen zeer dicht tegen de belangrijke bloedvaten aan welke tijdens de ingreep niet intentioneel kunnen worden beschadigd. Zelden laat dit blijvende letsels na gezien de uitgebreidheid van de bloedvoorziening in de hand.

Nagel litteken

Een ganglion op de vingertip ligt vaak tot op het nagelbed en kan na verwijderen een groeve in de nagel achterlaten. Dit probleem lost zich meestal zelf op na verloop van tijd.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.