Artrose aan de duimbasis

Diagnose

Het Trapezium is een van de acht beentjes in het polsgewricht en ligt aan de basis van de duim. Artrose in het gewricht tussen de duim en het Trapezium is zeker niet zeldzaam. Het is een progressieve aandoening die vaak tot stijfheid en misvorming in de duim leidt. Pijn is het belangrijkste symptoom en de aandoening komt het vaakst voor bij vrouwen boven de 50.

Behandelingen

De methodologie om de pijn in een door artrose aangetast gewricht te verminderen, of het nu de heup, de knie, de hand of de wervelzuil is, is ongeveer altijd dezelfde. Je kan de therapeutische principes hieronder volgen.

  1. Aanpassen van de activiteiten
  2. Pijnstiller
  3. Brace of ortese
  4. Kinesitherapie
  5. Corticosteroïden injecties
  6. Chirurgie

 

De behandeling zal ergens op deze ladder starten, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Chirurgie is de enige definitieve behandeling voor persisterende problemen. De indicatie is meestal pijn en het daaruit volgende functioneel verlies. Er zijn altijd een aantal ingrepen mogelijk, sommige met wat meer controverse dan andere. Meestal passen we het type ingreep aan aan je persoonlijke noden en wensen. U krijgt voldoende uiteg voor de ingreep.

Gewrichts stabilisatie

door middel van een pees transfer wordt gedaan in een kleine minderheid van de patiënten. De voorwaarde voor deze ingreep is een onstabiel maar niet door artrose aangetast gewricht. Meestal gaat het hier om jonge patiënten met geen of beperkte artrose tekens op RX.

Trapeziëctomie

is het volledig verwijderen van het Trapezium beentje. Het is een goede oplossing als er artrose is in zowel het gewricht boven als onder het beentje. De duimbasis wordt gestabiliseerd met een flap weke delen.

Trapeziëctomie met ligament reconstructie

is het volledig verwijderen van het Trapezium beentje en een peestransfer om de lege ruimte op te vullen. Nadien wordt er een gips aangelegd voor 5 weken.

Arthrodese (fusie)

is een ingreep die goede resultaten geeft in jongere patiënten die nog manuele arbeid willen verrichten of in het geval er gevorderde artrose met ernstige deformiteit van de duim aanwezig is. De duimbasis wordt vast gezet in een functionele stand. Bij artrose in het gewricht onder het Trapezium, in het polsgewricht, wordt deze ingreep niet uitgevoerd.

Duim basis prothese

Het beschadigde gewricht wordt vervangen door een prothese (vergelijkbaar met een heupprothese), het Trapezium blijft grotendeels ter plaatse. Het is een goede ingreep bij de meeste patiënten. De resultaten zijn veel belovend en de ingreep laat een snelle terugkeer naar je activiteiten toe. Volgens sommigen, is de prothese ook geïndiceerd bij de jonge populatie omdat bij falen van de prothese de stap naar een trapeziëctomie nog steeds kan worden genomen.

De meest gebruikte behandeling is een duim prothese. Ongeveer 90% van de patiënten zijn zeer tevreden na de ingreep. De procedures worden uitgevoerd onder perifeer block of algemene anesthesie, meestal via het dagziekenhuis.

duim prothese
Duim Basis Artrose

Postoperatieve zorgen en revalidatie

Na de ingreep wordt een compressief verband aangelegd met daarover een voorlopig gips om de ingreep te beschermen. Hoogstand is uitermate belangrijk om zwelling en verstijving van de vingers te vermijden. De vingers mogen vrij bewegen en normale lichte activiteiten mogen worden uitgevoerd.

In geval van een duim basis prothese wordt u na 1 week teruggezien op onze raadpleging en wordt de wonde verzorgd. U mag dan onmiddellijk beginnen bewegen en dient een 4tal weken zware belasting te vermijden.

Bij een Trapeziëctomie, wordt het gips vervangen door een synthetisch, lichter gips. Na 4 tot 6 weken wordt het gips verwijderd en mag u vrij bewegen. Het duurt meestal nog een 4tal weken vooraleer de duim terug echt functioneel is.

Hervatten van de werkzaamheden is afhankelijk van u beroep en dient met u arts overlegd te worden.

Opmerkingen

Er zijn een aantal mogelijke problemen die zich kunnen stellen na de ingreep.

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een locale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica behandeld te worden.

Litteken

U zult een klein litteken hebben dat gevoelig en hard blijft gedurende een 3tal weken. U kunt de soepelheid bevorderen door na de wondgenezing een hydraterend crème aan te brengen.

Neuroma

Kleine zenuwuitlopers kunnen rond de huidincisie verlopen en door de ingreep worden geïrriteerd. Dit uit zich door de vorming van een klein en pijnlijk neuroma of zenuwgezwelletje. Dit is een zelden voorkomende complicatie die vaak chirurgisch moet worden behandeld.

Stijfheid

Ongeveer 5% van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkeld het “complex regionaal pijn syndroom” of “Südeck” in de volksmond. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Dit probleem kan niet worden voorspeld maar wel worden behandeld met onder andere zachte kinesitherapie.

Pijn

Pijn is niet zeldzaam na deze ingreep en verdwijnt langzaam over een periode van 1 tot 2 weken.

Functioneel herstel

Het herstel na de ingreep varieert van 8 weken tot 6 maanden. De overgrote meerderheid van de patiënten echter, kan na een 5tal weken opnieuw met de wagen rijden. Een goede indicator voor functioneel herstel is de functie van de duim.

Loslating van de prothese

De duimbasis prothese kan vroeger dan gepland loskomen van zijn benig bed en pijn veroorzaken. In dit geval, wordt de prothese meestal verwijderd en een andere ingreep uitgevoerd.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.