Dupuytren’s Contractuur

Inleiding

Dupuytren’s contractuur is een verdikking van de diepe weefsels (aponeurose) in de handpalm. Verkorting van dit weefsel veroorzaakt “strengen” of “noduli” die de vingers naar de handpalm kunnen trekken. De oorzaak is nog niet echt duidelijk, maar het is wel zeker dat er een graad van erfelijkheid bestaat (er is zelfs een link met afstammelingen van de Vikings gezien de hoge incidentie in de Scandinavische bevolking). De aandoening is progressief. Niet behandeld, wordt de vinger contractuur erger en het resultaat van chirurgie minder succesvol.

Behandeling

Aponeurectomie

Een correctie kan worden bekomen door de strengen van de aangetaste vinger te verwijderen.

De wonde wordt gehecht in een zigzag patroon. Dit is de meest gebruikte chirurgische techniek.

Soms wordt een deel van de huid opengelaten om dan langzaam te laten dichtgroeien.

Een andere mogelijkheid is een stukje huid van de voorarm te transplanteren.

Collagenase infiltratie “Xiapex”

Bij deze ingreep wordt een product  in de streng gespoten.

Na 24u is de streng verzwakt en kan deze door een eenvoudig strek maneuver doorgescheurd worden. Na het strekken wordt een verband aangelegd en mag je beginnen bewegen. Gedurende een 2tal maanden na de ingreep moet je een nachtspalk dragen om een recidief van koordvorming te voorkomen.

Deze techniek was bij aanvang zeer populair maar wordt nu nog maar zelden toegepast.

Gewrichtsfusie

Indien de contractuur ernstig is en de kans op herstel minimaal, dan kan het aangetaste gewricht worden vastgezet in een meer functionele positie.

Vinger amputatie

Vinger amputatie gebeurt zelden, maar is een optie indien de vorige ingrepen niet meer mogelijk zijn.

Revalidatie

Dupuytren’s chirurgie wordt meestal uitgevoerd onder regionale anesthesie. Na de ingreep wordt er een dik verband en soms een gips aangelegd. Ja mag je vingers bewegen en je dient je hand de eerste 48 uur na de ingreep in hoogstand te houden. Na enkele dagen wordt je terug op de raadpleging verwacht voor een nazicht van de wonde en een kleiner verband. Vanaf dan kan je meestal je vingers vlotter beginnen revalideren. De duur van het herstel varieert naargelang de uitgebreidheid van de aandoening. In sommige gevallen, kan na de ingreep geen volledig rechte vinger worden bekomen. Dit is afhankelijk van de graad van contractuur en komt vaker voor indien het eerste gewrichtje van de vinger sterk is verstijfd.

Opmerkingen

Verwikkelingen kunnen optreden na elke ingreep. We sommen de belangrijkste voor deze aandoening even op.

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een lokale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica en lokale wondzorg behandeld te worden.

Litteken

Het litteken kan gevoelig en hard blijven gedurende een 3tal maanden.

Stijfheid

Een zeer klein deel van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkeld een “complex regionaal pijn syndroom” of ook wel “Südeck” genoemd. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Het wordt behandeld met pijnstilling, vitamine C, zachte kinesitherapie en verdwijnt langzaam aan.

Zenuwen en pezen

De fijne zenuwuiteinden naar de vingers kunnen sterk vergroeid zijn met de contractuur en beschadigd worden tijdens de ingreep. Dit kan leiden tot gevoelloze delen van de vinger.

In het geval van Collagenase kan de pees/zenuw scheuren wanneer het product ook deze aantast en niet enkel de streng.

Heroptreden van de contractuur

Dupuytren’s contractuur kan heroptreden. Sommige experts schatten de kans op heroptreden zelfs in tot 50% na 10 jaar. Gelukkig moet maar een klein aandeel van deze patiënten opnieuw een ingreep ondergaan.

Bloeding

Een collectie bloed onder het litteken kan voor pijn en wondproblemen zorgen. Vaak is dit op te lossen door een aantal van de hechtingen te verwijderen zodat de druk kan verminderen.

Patiënten die bloedverdunners nemen, dienen hun bloedverdunners te stoppen voor de ingreep. Gelieve dit met uw arts te bespreken.

Verlies van een vinger

Verlies van een vinger is zeer zeldzaam, maar het risico bestaat. Dit kan optreden in zeer ernstige gevallen wanneer de bloedvaten en zenuwen vergroeid zitten in het Dupuytren weefsel en na het rechttrekken van de vinger de bloedvoorziening niet adequaat meer is.

Hand groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.