Dupuytren’s Contractuur

Diagnose

Dupuytren’s contractuur is een verdikking van de diepe weefsels (aponeurose) in de handpalm. Verkorting van dit weefsel veroorzaakt “strengen” of “nodules” die de vingers naar de handpalm kunnen trekken. De oorzaak is nog niet echt duidelijk, maar het is wel zeker dat er een graad van erfelijkheid bestaat (er is zelfs een link met afstammelingen van de Vikings gezien de hoge incidentie in de Scandinavische bevolking). De aandoening is progressief. Niet behandeld, wordt de vinger contractuur erger en het resultaat van chirurgie minder succesvol.

Wat kan men doen

Chirurgie is de enige optie eenmaal de contractuur een bepaald niveau heeft bereikt. Een goede test om thuis te proberen is de volgende;” Als je de hand en vingers nog plat kan leggen op een tafelblad, dan is een ingreep nog niet noodzakelijk. Lukt dit niet, dan is de kans groot dat chirurgie de behandeling is om je contractuur op te heffen.”

Er zijn een aantal verschillende chirurgische behandelingen:

Aponeurectomie

Correctie kan bekomen worden door de diepe weefsels naar de gecontraheerde vinger te verwijderen. De wonde wordt gehecht in een zigzag patroon. Dit is de meest gebruikelijke chirurgische techniek. Soms wordt een deel van de huid opengelaten, de “open palm”, om dan geleidelijk zelf te helen.

Collagenase infiltratie “Xiapex”

Bij deze ingreep wordt een product in de streng gespoten. Na 24u is de streng verzwakt en kan deze door een eenvoudig strek maneuver doorgescheurd worden. Dit is een ingreep die meer en meer aan succes wint door zijn snel en goed resultaat. Na het strekken wordt een verband aangelegd en mag je beginnen bewegen. Gedurende een 2tal maanden na de ingreep moet je een nachtspalk dragen om een recidief van koordvorming te voorkomen. De resultaten zijn op lange termijn nog altijd minder goed dan het verwijderen van de streng maar hebben het voordeel dat de huid meestal intact blijft en de revalidatie dus onmiddellijk kan beginnen.

Dermo-aponeurotomie

In sommige zeer uitgebreide gevallen, is het noodzakelijk om zowel de onderhuidse weefsels als de overliggende huid te verwijderen. Het defect in de huid wordt dan opgevuld met huidgreffen.

Gewrichtsfusie

Indien de contractuur ernstig is en de kans op herstel minimal, dan kan het aangetaste gewricht vastgezet worden in een meer functionele positie.

Vinger amputatie

gebeurt zelden, maar kan indien de vorige ingrepen niet meer mogelijk zijn.

dupuytren pink
dupuytren na chirurgie

Na de ingreep?

Dupuytren’s chirurgie kan worden uitgevoerd zowel onder lokale, regionale als onder algemene anesthesie. Afhankelijk van de ingreep, bestaat de kans dat je een nachtje in het ziekenhuis moet blijven. Na de ingreep wordt er een dik verband met gips aangelegd en dien je de hand de eerste 48 uur na de ingreep in hoogstand te houden. Na een twaalftal dagen wordt je terug op de raadpleging verwacht en wordt het verband verwijderd. Meestal wordt er dan (in het geval van een chirurgische resectie van de streng) een voorschrift voor een nachtspalk meegegeven en kan er gestart worden met mobiliseren van de vingers. Het is belangrijk de richtlijnen voor de revalidatie te volgen om je resultaat te bevorderen. De duur van de revalidatie varieert naargelang de uitgebreidheid van de aandoening (1-4 maanden). Is er een huidgreffe geplaatst, dan zal je revalidatie lichtjes verschillen om het ingroeien van de greffe niet te storen. In het geval van de Collagenase inspuiting start je daags na het strekken reeds met oefeningen.

Opmerkingen

Ongeveer één op vijf patiënten kunnen na de ingreep een verwikkeling doen. De volgende mogelijkheden kunnen zich voordoen.

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een locale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica behandeld te worden.

Litteken

U zult een klein litteken hebben dat gevoelig en hard blijft gedurende een 6tal weken. U kan de soepelheid bevorderen door na de wondgenezing een hydraterend crème aan te brengen.

Stijfheid

Ongeveer 5% van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkeld het “complex regionaal pijn syndroom” of “Südeck” in de volksmond. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Dit probleem kan niet worden voorspeld maar wel worden behandeld met onder andere zachte kinesitherapie.

Zenuwen en pezen

De fijne zenuwuiteinden naar de vingers kunnen sterk vergroeid zijn in de contractuur en dus soms beschadigd worden tijdens de ingreep met gevoelloze regio’s in de vinger tot gevolg. In het geval van Collagenase kan de pees/zenuw scheuren wanneer het product ook deze aantast en niet enkel de streng.

Heroptreden van de contractuur

Dupuytren’s contractuur kan opnieuw evolueren. Sommige experts schatten de kans op heroptreden zelfs in tot 50% na 10 jaar. Gelukkig moet maar een klein aandeel van deze patiënten opnieuw een ingreep ondergaan.

Falen van de huidgreffe

Soms groeit de huidgreffe niet in, zelden vereist dit een nieuwe ingreep.

Bekomen correctie

In sommige gevallen, kan een volledig rechte vinger niet worden bekomen tijdens de ingreep. Dit is afhankelijk van de graad van de contractuur en komt vaker voor indien het eerste gewrichtje van de vinger (PIP gewricht) is verstijfd.

Bloeding

Een collectie bloed onder het litteken kan voor pijn en wondproblemen zorgen. Vaak is dit op te lossen door een aantal van de hechtingen te verwijderen zodat de druk kan ontsnappen. Patiënten die bloedverdunners nemen, kunnen dit tot gevolg hebben en dienen hun bloedverdunners te stoppen voor de ingreep. Gelieve dit met u arts te bespreken.

Verlies van een vinger

Is zeer zeldzaam, maar het risico bestaat. Dit kan in zeer ernstige gevallen waar de bloedvaten en zenuwen vergroeid zitten in het Dupuytren weefsel en na het rechttrekken van de vinger de bloedvoorziening niet adequaat meer is.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.