De Quervain Tenosynovitis

Inleiding

Een aantal pezen voor de duim passeren een strakke tunnel wanneer ze de pols kruisen. Deze peesontsteking is te wijten aan lokale verdikking van de pezen waardoor de tunnel te nauw wordt en de pezen moeilijker schuiven. 

Diagnose

Er is pijn aan de duimzijde van de pols en voorarm die verergerd door bewegen van de duim. Klinisch kan er een lokale zwelling ontstaan en een knijp beweging met de duim is pijnlijk. Met de duim in de handpalm neerwaarts bewegen met de pols veroorzaakt de typische ongemakken voor deze aandoening (Finkelstein’s test).

Behandeling

Rust / gips

Het is belangrijk om activiteiten die de klachten verergeren tot een minimum te beperken zodoende de pezen voldoende rust te geven.

Soms kan hiervoor een gips worden aangelegd.

Ontstekingsremmers

Anti-inflammatoire tabletten en lokale gels kunnen de symptomen verbeteren. 

Kinesitherapie

Behandeling zoals massage, fricties, warmte therapie en ultrasound kunnen de symptomen verbeteren.

Infiltraties

Een infiltratie van de peesschede is zeer doeltreffend in de behandeling van de symptomen en zal in 70% van de patiënten voor een oplossing zorgen. Het heeft geen algemene neveneffecten maar kan lokaal de huid verdunnen en de kleur van de huid veranderen. We geven maximaal twee infiltraties. 

Chirurgie

Onder lokale verdoving worden de pezen vrij gelegd en het slechte weefsel verwijderd.

Na de ingreep wordt een dik verband aangelegd. Soms wordt er een gips voorzien.

Revalidatie

U mag de vingers bewegen, de hand gebruiken en regelmatig de hand in hoogstand houden. De hechtingen mogen na een tiental dagen worden verwijderd bij de huisarts. Een controle op de dienst orthopedie wordt meestal voorzien na een 3 tot 4 tal weken. Hervatten van de werkzaamheden is afhankelijk van uw beroep en dient met uw arts overlegd te worden.

Opmerkingen

Er zijn een aantal mogelijke problemen die zich kunnen stellen na de ingreep.

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een lokale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica en lokale wondzorg behandeld te worden.

Litteken

Het litteken kan gevoelig en hard blijven gedurende een 3tal weken.

Neuroma

Kleine zenuwuitlopers kunnen rond de huidincisie verlopen en door de ingreep worden geïrriteerd. Dit uit zich door de vorming van een klein en pijnlijk neuroma of zenuw gezwelletje. Dit is een zelden voorkomende verwikkeling die soms chirurgisch moet worden behandeld.

Stijfheid

  • Een zeer klein deel van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkeld een “complex regionaal pijn syndroom” of ook wel “Südeck” genoemd. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Het wordt behandeld met pijnstilling, vitamine C, zachte kinesitherapie en verdwijnt langzaam aan.

Verschuivende pezen

De ingreep kan soms tot gevolg hebben dat de betrokken pezen wat losser komen te liggen dan voordien en – meestal zonder functioneel gevolg – durven te verschuiven bij wijde polsbewegingen.

Hand groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.