De Quervain Tenosynovitis

Diagnose

Een aantal pezen voor de duim passeren een strakke tunnel of peesschede wanneer ze de pols kruisen. Deze peesontsteking is te wijten aan een gelokaliseerde verdikking van de pezen waardoor de tunnel nauwer wordt en de pezen moeilijker schuiven. Dit gaat gepaard met symptomen zoals pijn en gevoeligheid voor aanraking aan de duimzijde van de pols en worden verergerd door bewegen van de duim. Klinisch kan er een lokale zwelling en warmte ontstaan aan de duimbasis. Met de duim in de handpalm neerwaarts bewegen met de pols veroorzaakt de typische ongemakken voor deze aandoening (Finkelstein’s test).

Behandelingen

Rust

Het is belangrijk om activiteiten die de klachten verergeren tot een minimum te beperken zodoende de pezen voldoende rust te geven tot verdere therapie is gestart.

NSAID

Anti-inflammatoire tabletten en lokale gels kunnen de symptomen verbeteren maar er is geen bewijs dat deze de genezing versnellen.

Kinesitherapie

Behandeling zoals massage, fricties, warmte therapie en ultrasound kunnen de symptomen verbeteren.

Gips immobilisatie

Kan de pijn en zwelling verhelpen.

Corticosteroïden injectie

Infiltratie van de peesschede is zeer doeltreffend in de behandeling van de symptomen en zal er in 70% van de patiënten voor zorgen dat het probleem zich oplost. Het heeft geen algemene neveneffecten maar kan lokaal een dunnere of verandering in kleur van de huid veroorzaken. Vandaar ook dat er maximaal twee infiltraties per jaar zullen worden gegeven.

Chirurgie

Indien de pijn blijft bestaan ondanks conservatieve therapie, kan de peesschede chirurgisch worden verruimd. De ingreep wordt uitgevoerd onder lokale of algemene anesthesie.

De Quervain Tenosynovitis
De-Quervain Test van Finkelstein

Postoperatieve zorgen en revalidatie

Na de ingreep wordt de hand ingepakt in een verband dat beweging in de vingers toelaat. Soms wordt een gips aangelegd. Het is belangrijk om de hand de eerste 72 uur na de ingreep in hoogstand te houden. De hechtingen zijn vaak oplosbaar, indien dit niet het geval is, moeten ze na een tiental dagen worden verwijderd. Een controle op de dienst orthopedie wordt meestal voorzien na een 3-4 tal weken. Hervatten van de werkzaamheden is afhankelijk van u beroep en dient met u arts overlegd te worden.

Opmerkingen

Er zijn een aantal mogelijke problemen die zich kunnen stellen na de ingreep.

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een locale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica behandeld te worden.

Litteken

Je zal een klein litteken hebben dat gevoelig en hard blijft gedurende een 3tal weken. Je kan de soepelheid bevorderen door na de wondgenezing een hydraterend/litteken corrigerende crème aan te brengen.

Neuroma

Kleine zenuwuitlopers kunnen rond de huidincisie verlopen en door de ingreep worden geïrriteerd. Dit uit zich door de vorming van een klein en pijnlijk neuroma of zenuw gezwelletje. Dit is een zelden voorkomende complicatie die soms chirurgisch moet worden behandeld.

Stijfheid

Ongeveer 5% van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkeld het “complex regionaal pijn syndroom” of “Südeck” in de volksmond. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Dit probleem kan niet worden voorspeld maar wel worden behandeld met onder andere zachte kinesitherapie.

Verschuivende pezen

De ingreep kan soms tot gevolg hebben dat de betrokken pezen wat losser komen te liggen dan voordien en – meestal zonder functioneel gevolg – durven te verschuiven bij wijde polsbewegingen.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.