Brochure bunionette

Postoperatief verloop na correctie van een bunionette

Raadgevingen voor 1 tot 6 weken na de operatie.

Tot de eerste controle (7-10 dagen na de operatie)

Het verband blijft aan en moet niet vervangen worden. U mag op de gipszool stappen, zonder krukken. Hou het gips wel droog, dus blijf binnen bij slecht weer. Leg uw voet regelmatig omhoog om de zwelling te verminderen en zo de wonde goed te laten genezen. U mag uw tenen bewegen.

Om diepe veneuze trombose (“flebite”, verstopping van de aders) te voorkomen krijgt u 10 dagen spuiten in de buik (Clexane of Fraxiparine).

De eerste controle

Het gips wordt verwijderd, u krijgt een postopschoen en een controlefoto wordt genomen. Er wordt een tape (Tensoplast) aangelegd om het bot in de goede positie te houden.

1 tot 6 weken na de operatie

Stappen

Het is te vroeg om normaal te kunnen stappen. De coupes van de osteotomie (het doorgezaagde stuk) moeten nog aan elkaar groeien. Zoals bij breuken duurt dat ongeveer 6 weken. Zolang draagt u de postopschoen altijd bij het stappen. De Tensoplast tape dient u dag en nacht te dragen. Stap niet te lang en leg uw voet nog regelmatig omhoog.

Autorijden

Als de linkervoet geopereerd is kan u met een automatic rijden. Voor de rechtervoet moet u wachten tot 6 weken na de operatie.

Wassen-douche

Het gips moet volledig droog gehouden worden. Tot ongeveer 2 weken na de operatie de wonde droog houden (een waterafstotende pleister worden gebruikt). Als de wonde goed gesloten is na 2 weken mag u douchen, niet te lang in bad om het litteken niet te laten verweken. De draadjes verteren vanzelf na ongeveer 3 weken, de knoopjes komen dan los en vallen eraf.

Pijnstilling

Te gebruiken zo nodig (in functie van uw gewicht of bepaalde ziektes lagere dosis)

Paracetamol 1g tot 3 à 4 maal per dag
Ibuprofen 600 mg 2 maal per dag, of een andere ontstekingsremmer als u geen maaglast/zweren hebt.
Tramadol 50 mg tot 3 maal per dag
Ijs mag altijd, verschillende malen per dag, nooit rechtstreeks op de huid, maar in een handdoek bv.

Kinesitherapie

Is niet echt nodig omdat de kleine teen goed soepel blijft. Het stappen oefent u zelf. Na het verwijderen van de postopschoen kan nog kinesitherapie worden gestart om het afrollen van de voet te verbeteren als dat nodig is.

Schoenen

Na 6 weken mag u terug soepele schoenen dragen, bij voorkeur type sportschoen. Kies voor voldoende brede schoenen en wissel eventueel een paar keren van schoenen per dag. Comfort boven alles.

Wisselbaden zijn nuttig om de bloedcirculatie te stimuleren. Als alle zwelling, verkleuring en stijfheid verdwenen zijn, zijn we meestal 4 tot 5 maand na de operatie.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.