Brochure hallux valgus dr van Eynde

Postoperatief verloop na correctie van hallux valgus + quintus varus 

 Raadgevingen voor de eerste 6 weken na de operatie

 Tot de eerste controle (7-10 dagen na de operatie)

Het verband blijft aan en moet niet vervangen worden. U mag op de gipszool stappen, zonder krukken. Hou het gips wel droog, dus blijf binnen bij slecht weer. Leg uw voet regelmatig omhoog om de zwelling te verminderen en zo de wonde goed te laten genezen. U mag uw tenen bewegen. 

Om diepe veneuze trombose (“flebite”, verstopping van de aders) te voorkomen krijgt u 10 dagen spuitjes in de buik (Fraxiparine of Clexane).

De eerste controle

Het gips wordt verwijderd, u krijgt een postopschoen, een siliconen spacer (of brace) en een Tensoplast verband. Een controlefoto wordt genomen. 

1 tot 6 weken na de operatie

Stappen

Het is te vroeg om normaal te kunnen stappen. De coupes van de osteotomies (het doorgezaagde stuk) moeten nog aan elkaar groeien. Zoals bij breuken duurt dat ongeveer 6 weken. Zolang draagt u de postopschoen altijd bij het stappen. De siliconen spacer en Tensoplast tape dient u dag en nacht te dragen (met een kous om hem in bed op zijn plaats te houden), ook bij de kinesist. Stap niet te lang en leg uw voet nog regelmatig omhoog. 

Autorijden

Als de linkervoet geopereerd is kan u met een automatic rijden. Voor de rechtervoet moet u wachten tot 6 weken na de operatie.

Wassen-douche

Het gips moet volledig droog gehouden worden. Tot 2 weken na de operatie de wonde droog houden (dan kan een waterafstotende pleister worden gebruikt). Als de wonde goed gesloten is na 2 weken mag u douchen, niet te lang in bad om het litteken niet te laten verweken. De draadjes verteren vanzelf na ongeveer 3 weken, de knoopjes komen dan los en vallen eraf.

Pijnstilling

Te gebruiken zo nodig (in functie van uw gewicht of bepaalde ziektes lagere dosis)

  • Paracetamol 1g 3 tot 4 maal per dag
  • Ibuprofen 600 mg 1 tot 2 maal per dag (ontstekingsremmer) als u geen maaglast/zweren hebt
  • Tramadol 50 mg tot 3 maal per dag
  • Ijs mag altijd, verschillende malen per dag, nooit rechtstreeks op de huid, maar in een handdoek bv.

Kinesitherapie

Belangrijk om stijfheid te voorkomen. Massage kan helpen om de zwelling te verminderen. Het bewegen van de grote teen (in gecorrigeerde positie, bij voorkeur met de spacer op zijn plaats) zorgt ervoor dat u na 6 de voet beter zal kunnen afrollen. 

 Schoenen

 Na de controle op 6 weken mag u terug soepele schoenen dragen, bij voorkeur type sportschoen. Kies voor voldoende brede schoenen en wissel eventueel een paar keren van schoenen per dag. Comfort boven alles.

Dr E. Van Eynde, Dienst Orthopedie Sint-Vincentius Antwerpen

Postoperatief verloop na correctie van hallux valgus + quintus varus

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.