Elleboog arthroscopie

Inleiding

Een elleboog arthroscopie is een kijkoperatie van de elleboog Hierbij kan de chirurg het gehele elleboog gewricht bekijken via kleine sneetjes van +/- 1cm. Via deze kleine sneetjes kan een camera en verschillende instrumenten worden ingebracht. De ingreep kan door de chirurg gevolgd worden op een TV scherm. Zo kan het gehele elleboog gewricht gecontroleerd worden, kan een diagnose gesteld worden en meestal kan ineens een behandeling worden uitgevoerd.

Waarom wordt een elleboog arthroscopie uitgevoerd?

Door middel van een arthroscopie kan het volledige ellebooggewricht bekeken worden.
Aldus kan een nauwkeurige diagnose gesteld worden.
Vaak kan tevens ook een behandeling uitgevoerd worden:

  • verwijderen van gewrichtsmuizen of losse stukjes kraakbeen
  • behandelen van gewrichtsontsteking of synovitis
  • behandelen van kraakbeen letsels
  • behandelen van osteochondritis dissecans (Hierbij sterft een stukje bot af in het gewricht door een gebrekkige doorbloeding)
  • behandelen van tenniselleboog
  • verstijving (ankylose) van het elleboog gewricht

De operatie zelf

De ingreep wordt uitgevoerd onder algemene verdoving. Gezien de operatie in buikligging gebeurt, is een locoregionale verdoving jammer genoeg niet aangewezen.

Normalerwijze wordt de ingreep uitgevoerd via het daghospitaal en mag u dezelfde dag weer naar huis. In zeldzame gevallen kan het nodig zijn om 1 nacht in het ziekenhuis te verblijven.
Bij de ingreep worden 2 tot 5 kleine sneetjes gemaakt om zo de camera en de instrumenten in te brengen.

Revalidatie

Na de ingreep wordt een drukverband aangebracht rond de elleboog. Dit mag de dag na de ingreep door uzelf verwijderd worden. Van de kinesist krijgt u oefeningen aangeleerd die u zelf thuis dient uit te voeren. Soms kan het nodig zijn om de elleboog verder bij de kinesist te laten nabehandelen.

Na 2 weken mogen de hechtingen verwijderd worden bij de huisarts. U krijgt tevens een afspraak mee om terug op controle te komen bij de orthopedist.

Elleboog groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.