Unicompartimentele knieprothese

Inleiding

Indien de slijtage van de knie zich beperkt tot één compartiment, kan ervoor gekozen worden om alleen dit compartiment te vervangen, mits de ligamenten ook intact zijn. Er wordt dan geopteerd voor een UKP ( unicompartimentele knieprothese ) of “halve knieprothese”. De voordelen van deze prothese ten opzichte van de volledige knieprothese, waar alle compartiomenten worden vervangen , is dat de halve knieprothese beter scharniert als een echte knie dan als een kunstknie.

Oorzaak

Een knie kan een gelokaliseerde slijtage vertonen door het verwijderen van een meniscus op jonge leeftijd ( fungeert als schokdemper) , afwijkende beenassen ( “X of O benen”) waardoor meer belasting op een specifiek gedeelte van de knie, gevolgen van een ongeval met een breuk in het gewricht of een gelokaliseerd kraakbeenletsel. Een slechte doorbloeding in het bot onder het kraakbeen (avasculaire necrose ) kan zich ook beperken tot één compartiment.

Anatomie

Bij unicompartimentele artrose is het kraakbeen van de binnenzijde (mediaal) of de buitenzijde (lateraal) beschadigd.

Symptomen

  • Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie
  • Zwelling
  • Bewegingsbeperking
  • Functionele hinder
  • Toenemend O-been of X-been

Behandeling

Niet-operatief

Om de pijnklachten te verminderen kunnen ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven worden en kunnen inspuitingen in het gewricht gegeven worden. Er kan ook een behandeling met een ontlastende brace gestart worden. De klachten komen echter vaak terug indien de brace niet meer gedragen wordt.

Operatief

Bij een halve knieprothese wordt het kraakbeen ter hoogte van het aangetaste compartiment vervangen door twee metalen componenten met ertussen een component in polyethyleen

Het zieke kraakbeen wordt op gecontroleerde wijze verwijderd door middel van richters en speciale zagen. Vervolgens wordt het afgezaagde oppervlakte vervangen door de knieprothese . De ligamenten rondom de knie worden terug tot hun oorspronkelijke spanning gebracht.

Complicaties

Zoals bij iedere ingreep bestaat er een kans op complicaties. Voor een halve knieprothese zijn de kansen op een complicatie gelukkig laag.

  • Infectie
  • Thrombose
  • Verminderde mobiliteit van de knie
  • Blijvende pijn
  • Andere meer zeldzame complicaties  

Op langere termijn zou het kunnen dat de prothese loskomt. Ook kunnen de niet vervangen compartimenten verder gaan verslijten en klachten geven. De halve knieprothese kan in dit geval nog steeds omgevormd worden naar een volledige knieprothese.

Revalidatie

De opname in het ziekenhuis bedraagt meestal een tot drie nachten.

Vanaf de dag van de ingreep mag er volledig gesteund worden en wordt er gewerkt om de mobiliteit van de knie te herstellen. Er wordt een controle foto genomen en gezorgd voor een aangepaste pijnstilling.

Na ontslag dient er verder kinesitherapie te worden gevolgd. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk zonder krukken te stappen.

Ongeveer drie a vier maanden na de ingreep kunnen de activiteiten meestal voluit hervat worden.

Resultaten

Een halve knieprothese lost het pijnprobleem op en verbeterd de functie van de knie waardoor heel wat dagelijkse activiteiten terug op een pijnvrije manier kunnen uitgevoerd worden.

Knie groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.