Voorste kruisband scheur

Inleiding

De voorste kruisband (VKB) is één van de belangrijke structuren die voor de stabiliteit van de knie zorgen. Als men deze scheurt kan er een verlies van stabiliteit (instabiliteit) ontstaan van de knie. Vaak dient de kruisband dan chirurgisch hersteld of vervangen te worden. Niet alle knieën met een voorstekruisband letsel zullen instabiliteit ontwikkelen. Deze laatste kunnen dan ook niet-chirurgisch behandeld worden.   

Oorzaken

Een voorste kruisband van de knie scheurt meestal bij het sporten, waarbij de knie verdraaid wordt voorbij de trekkracht van het ligament. In vele gevallen horen de sporters ook letterlijk het ligament scheuren met een krakend of ploffend geluid. De pijn bouwt stilaan op en kan verergeren bij opzwellen van de knie door de bloeding van de scheur. Het ligament scheurt bijna altijd volledig en kan zichzelf niet herstellen want de uiteinden raken elkaar niet meer. Vaak zijn er bijkomende kraakbeen letsels of meniscusletsels. Vrouwen zijn gevoeliger voor kruisband letsels dan mannen.

Anatomie

De kruisbanden vormen samen met de collaterale banden van de knie de voornaamste stabilisatoren van de knie. De kruisbanden liggen in het centrum van de knie en de collaterale banden aan de binnen- en buitenzijde. Deze ligamenten zorgen samen dat het onderbeen gestabiliseerd wordt onder het bovenbeen, ongeacht de positie van de knie. De voorste kruisband zorgt er meer specifiek voor dat het onderbeen niet naar voor schuift tov. het bovenbeen.

knie anatomie

Symptomen

  • Pijn bij het scheuren van het ligament.
  • Toename van pijn bij zwelling door bloeding in de knie.
  • Doorzakkingsgevoel van de knie.
  • Knie als onzeker aanvoelen.

Klinisch onderzoek

Er bestaan specifieke testen om de functie van de voorste kruisband klinisch te evalueren. Die kunnen echter allen uitgevoerd worden op een ontspannen knie wat niet steeds mogelijk is in de acute fase. Bij de” voorste schuiflade test” zal de arts de voor- achterwaartse functie van de voorste kruisband nabootsen en testen. Te veel speling wijst op een scheur van de voorste kruisband. Bij de “modified Lachman test” zal de arts de rotatie stabiliteit van de knie nagaan en het doorzakkingsgevoel proberen na te bootsen.

Beeldvorming

Een NMR-onderzoek is in de meeste gevallen noodzakelijk, niet enkel om de diagnose te bevestigen in gevallen waar de testen niet duidelijk zijn, maar ook om bijkomende letsels van de knie zoals kraakbeen letsels en meniscus letsels op te sporen.

Conservatief

Sommige kruisbandletsels, vooral bij 45-plussers en bij geïsoleerde letsels, geven geen hinder meer na een tijdje.

Het kapsel van de knie is stijver dan bij jongeren en neemt een deel van de stabiliteit over.

In deze patiënten zal knie met het herwinnen van de beweeglijkheid en het versterken van de spieren voldoende zijn om het dagdagelijkse activiteiten en veelal het sporten aan te vatten.

Sommigen voelen zich echter zekerder met een kniebrace tijdens het sporten.  

Operatief

Als de knie instabiel is dient een voorste kruisband reconstructie te worden uitgevoerd dmv. een kijkoperatie.

Hierbij zal de kruisband worden vervangen door een ander ligament. Het herstellen van het oorspronkelijk ligament geeft namelijk geen goede resultaten. Voor deze greffe worden één of twee van de hamstring pezen genomen tijdens de ingreep, soms wordt een andere pees genomen (patellapees of quadricepspees). Deze vormen dan de basis waarop de voorste kruisband zich terug kan vormen. De greffe wordt geplaatst op de oorspronkelijk plaats in het bot en vastgemaakt door speciale schroeven of een speciaal ophangplaatje.

De greffe zal dan in de loop van de weken en maanden terug ingroeien in het bot en zich omvormen in een nieuwe voorste kruisband. Dit proces neemt tussen ruim twaalf maanden in beslag. 

Tijdens de kijkoperatie zullen ook de letsels van de meniscus en het kraakbeen worden beoordeeld en behandeld indien nodig.

In gevallen van een uitgesproken rotatoire instabiliteit kan een Anterieur ligament Reconstructie (ALL) aan de behandeling worden toegevoegd.

Complicaties

In zeldzame gevallen kunnen er zich complicaties voordoen bij een voorste kruisband reconstructie.

  1. Verstijving van de knie.
  2. Niet ingroeien van de greffe 
  3. Falen van de greffe
  4. Tijdelijke gevoelloosheid aan de buitenzijde van de knie en het onderbeen. 
  5. Andere zeldzamere verwikkelingen

De revalidatie

De hospitalisatie bedraagt meestal twee dagen (1 nacht), soms gebeurt de ingreep in daghospitalisatie.

De eerste twee weken mag je gedeeltelijk steunen met twee krukken, vervolgens nog een week met één kruk. De eerste zes weken kan de hersteloperatie soms beschermd worden door het dragen van een brace (instelbare knieband)  De knie mag niet overgestrekt worden en niet verder geplooid worden dan een rechte hoek.

Onder leiding van de kinesist wordt de beweeglijkheid herwonnen en de spieren geoefend.

Fietsen mag voorzichtig en progressief gestart worden na zes weken, joggen na drie maanden.

Niet-contact sporten worden meestal progressief herstart na zes maanden, afhankelijk van de spierkracht en onderzoek.

Pas na negen maanden mogen de contactsporten hervat worden, liefst na een periode van individuele training en opbouw van conditie en spierkracht. (bij jongeren onder 25j vaak nog langere contactsportstop)

Knie groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.