Knie arthroscopie

Wat is een knie arthroscopie?

Een knie arthroscopie is een kijkoperatie van de knie. Hierbij kan de chirurg het gehele knie gewricht bekijken via kleine sneetjes van +/- 1cm. Via deze kleine sneetjes kan een camera en verschillende instrumenten worden ingebracht. De ingreep kan door de chirurg gevolgd worden op een TV scherm. Zo kan het gehele knie gewricht gecontroleerd worden, kan een diagnose gesteld worden en meestal kan ineens een behandeling worden uitgevoerd.

Waarom wordt een knie arthroscopie uitgevoerd?

Doormiddel van een knie arthroscopie kan het volledige knie gewricht bekeken worden. De binnenste en buitenste meniscus, de kruisbanden, het volledige kraakbeen en de knieschijf kunnen zo in beeld gebracht worden.
Aldus kan een nauwkeurige diagnose gesteld worden.
Vaak kan tevens ook een behandeling uitgevoerd worden:

  • verwijderen van scheuren in de meniscus
  • hechten van meniscus scheuren
  • behandelen van kraakbeen letsels
  • verwijderen van losse stukjes meniscus of kraakbeen (“gewrichtsmuizen”)
  • hechten van een voorste of achterste kruisband scheur

De ingreep zelf

De ingreep wordt kan worden uitgevoerd onder algemene verdoving of via een ruggeprik (“rachi verdoving”).

Normalerwijze wordt de ingreep uitgevoerd via het daghospitaal en mag u dezelfde dag weer naar huis. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om 1 nacht in het ziekenhuis te verblijven.

Na de ingreep wordt een drukverband aangebracht rond de knie. Dit mag de dag na de ingreep door uzelf verwijderd worden. Van de kinesist krijgt u oefeningen aangeleerd die u zelf thuis dient uit te voeren. Soms kan het nodig zijn om de knie verder bij de kinesist te laten nabehandeling. Steunname is meestal toegelaten tenzij anders wordt beslist door de chirurg.

Na 2 weken mogen de hechtingen verwijderd worden bij de huisarts. U krijgt tevens een afspraak mee om terug op controle te komen bij de orthopedist.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.