Springvinger

Diagnose

De buigpezen van je vingers lopen door een tunnel of peesschede. Een knipmes vinger wordt veroorzaakt door een lokale verdikking op de pees, waardoor het schuiven door die tunnel wordt bemoeilijkt. Vaak kan je zelf de zwelling in je handpalm, net voor je vingers, voelen bewegen. De meeste patiënten hebben pijnklachten aan de basis van de betrokken vinger en ondervinden vinger blokkades in gebogen positie (vooral ’s morgens bij het opstaan). De blokkade kan worden gecorrigeerd door de vinger passief te strekken, gepaard gaande met een pijnlijke klik. Onbehandeld kan de pees verzwakken en voor problemen zoals een forse peesontsteking of zelfs scheurvorming zorgen. 

Behandeling?

Er zijn twee effectieve behandelingen voor handen.  

Corticosteroïden Injectie

Een kleine hoeveelheid corticosteroïd wordt geïnjecteerd rondom de pees. De zwelling verdwijnt dan vaak en de pees kan weer vrij bewegen door de schede. Deze behandeling is effectief indien de triggering nog niet te lang bestaat. Een eenmalige injectie zorgt voor het (tijdelijk) verdwijnen van de klachten in ongeveer 50% van de gevallen. De corticosteroïd infiltratie werkt niet onmiddellijk. Het veroorzaakt geen algemene neveneffecten, maar soms wordt de huid rondom de infiltratie wat dunner. Er worden normaal niet meer dan twee infiltraties gegeven.

Chirurgie

Is een mogelijkheid wanneer de corticosteroïd injecties niet werken of bij patiënten die geen injecties wensen. De ingreep zelf bestaat uit een kleine incisie (1.5cm), gewoonlijk onder lokale anesthesie, over de schede. Een knip in de schede is voldoende om de triggering op te heffen. Ondanks goed uitgevoerde chirurgie kunnen de klachten na verloop van tijd opnieuw optreden. Chirurgie wordt vaker aangewend bij Diabetes patiënten en bij aantasting van meerdere vingers in eenzelfde hand.

Postoperatieve zorgen en revalidatie

Na de ingreep wordt een drukverband aangelegd. De vingers blijven vrij om te bewegen. Het is belangrijk om de vingers en duim vrijwel onmiddellijk na de ingreep te oefenen en de hand in hoogstand te houden (niveau net boven je hart) gedurende een goede 48uur om zwelling en verstijving te voorkomen. Het drukverband mag na 1 dag worden verwijderd en vervangen door een klein verband. Initieel kan er wat zwelling en kneuzing optreden. De hechtingen mogen worden verwijderd bij de huisarts na een 10tal dagen. 

Een controle raadpleging is voorzien op de dienst orthopedie een maand na de ingreep. Hervatten van de werkzaamheden varieert naargelang je beroep en wordt best besproken met je arts of specialist. 

Opmerkingen.

Er zijn een aantal mogelijke problemen die zich kunnen stellen na de ingreep. 

Infectie

Elke operatieve ingreep kan een locale infectie tot gevolg hebben en dient adequaat met antibiotica behandeld te worden.

Litteken

U zal een klein litteken hebben dat gevoelig en hard blijft gedurende een 3tal weken. U kan de soepelheid bevorderen door na de wondgenezing een hydraterend crème aan te brengen.

Zenuwletsel

Kleine zenuwuitlopers naar de vingers lopen rond de pezen en kunnen door de ingreep worden geïrriteerd. Dit is een zelden voorkomende complicatie.

Stijfheid

Ongeveer 5% van de bevolking is gevoelig aan chirurgie aan de hand en ontwikkeld het “complex regionaal pijn syndroom” of “Südeck” in de volksmond. Hun hand zwelt op, wordt pijnlijk en stijf na de procedure. Dit probleem kan niet worden voorspeld maar wel worden behandeld met onder andere zachte kinesitherapie.

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.