MPFL reconstructie

Inleiding

Het MPFL ( Mediaal Patellofemoraal Ligament ) is een ligamentaire structuur aan de binnen zijde van de knie die de knieschijf stabiliseert in zijn groeve. Het loopt van de knieschijf naar de binnenzijde van het dijbeen thv. de knie.

Oorzaak

Bij een ontwrichting van de knieschijf kan dit ligament afscheuren met in sommige gevallen een blijvende instabiliteit waarvoor dan een hersteloperatie aangewezen is.

Er kunnen nog andere bijkomende voorbeschikkende afwijkingen zijn thv. het gewricht tussen de knieschijf en het dijbeen die de knieschijf instabiel maken. Soms kan het dan ook nodig zijn om de MPFL reconstructie te combineren met 1 of meerdere andere procedures om aan die bijkomende afwijkingen te corrigeren

Anatomie

Symptomen van een instabiele knieschijf

  • Doorzakkings- en instabiliteitsgevoel
  • Ontwrichten van de knieschijf meestal naar lateraal
  • Verspringen van de knieschijf bij bewegen
  • Pijn vooraan in de knie bij zitten met de knie geplooid of bewegen
  • Zwelling

Klinisch onderzoek

Er zal u gevraagd worden om rond te wandelen en om de knie te plooien en te strekken. Bij dit onderzoek zal het verloop van de knieschijf nauwkeurig in de gaten gehouden worden om de zien of de knieschijf soepel spoort in zijn groeve, om asafwijkingen en een eventuele zwakte of imbalans van de spieren rond de knie op te sporen.

Er zal ook tegen de knieschijf geduwd worden om een eventuele abnormale verplaatsing vast te stellen.

Beeldvorming

Gewone foto’s en scanners zullen genomen worden om de toestand van het MPFL en geassocieerde afwijkingen in de knie op te sporen.

Behandeling

Conservatief

Bij een eerste ontwrichting wordt meestal gekozen voor een niet-operatieve behandeling. De knie wordt 4- 6W geïmmobiliseerd in gestrekte stand met een brace om het MPFL te laten genezen. Hierna wordt gestart met intensieve kinesitherapie om te knie terug soepel te maken en te spieren rond de knie te verstevigen omdat de spieren de knieschijf ook bijkomend stabiliseren. In 40% van de gevallen kan echter een recidief ontstaan met een blijvend instabiliteitsgevoel waardoor aanvullende heelkunde nodig is.

Operatief

Bij een MPFL reconstructie wordt een eigen kleine hamstringpees gebruikt om het MPFL te reconstrueren.  Deze pees wordt dat gefixeerd dmv. Twee botankers thv. de knieschijf en dmv. een schroef op de oorspronkelijke aanhechtingsplaats op het dijbeen. Een dergelijke reconstructie is ongeveer 4 tot 6 keer steviger dan het oorspronkelijke ligament en zal een nieuwe ontwrichting verhinderen. Complicaties zijn gelukkig zeldzaam.

Er kan uitzonderlijk een nieuwe ontwrichting, een bloeding of infectie optreden en verder nog een aantal minder frequentie complicaties die eigen zijn aan een operatie.

Revalidatie

De behandeling kan ambulant uitgevoerd worden. In bepaalde gevallen kan de patiënt ook een nacht blijven.

De eerste 3-4 weken mag u niet volledig doorsteunen om de reconstructie te ontlasten. Gedurende deze periode zal u dus twee krukken dienen te gebruiken. Hierna mag u onder begeleiding van uw kinesist overgaan tot progressieve volledige steuname. Een brace is normaal niet nodig.

Kinesitherapie kan enkele dagen na ontslag worden opgestart. Hiervoor zal u een voorschrift meekrijgen tijdens uw opname.

Vanaf 2 maanden na de ingreep kan met looptrainingen worden gestart. Voor volledige sporthervatting, zeker bij explosieve en pivoterende sporten moet een 4-tal maanden worden gerekend.

Complicaties

Zoals bij elke ingreep zijn verwikkelingen mogelijk, gelukkig zijn deze eerder zeldzaam, ondermeer : 

  • Infectie
  • Nieuwe luxaties (na nieuw ongeval)
  • Stramheid 

Knie groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.